VIDEO Marcel Ciolacu a primit-o pe Maia Sandu la Palatul Victoria

maia sandu marcel ciolacu
foto: captura video

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită miercuri de premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria.

Președinta R. Moldova este invitată în România pentru a participa la a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări organizat la București de președintele Klaus Iohannis.

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că participarea la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări creşte relevanţa Republicii Moldova în proiectele strategice de interconectare în regiune şi în cadrul Uniunii Europene.

”Participarea la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări creşte relevanţa Republicii Moldova în proiectele strategice de interconectare în regiune şi în cadrul UE”, a arătat Marcel Ciolacu, într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X, fosta Twitter.

El a adăugat că o felicită pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ”pentru determinarea de a menţine drumul european al Moldovei” şi o asigură de sprijinul României pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Premierul Marcel Ciolacu a avut, miercuri, la Palatul Victoria, o întrevedere cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în contextul organizării la Bucureşti a Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi a Forumului de Afaceri I3M, miercuri şi joi.

Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, miercuri, la Palatul Cotroceni, cea de-a VIII-a ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M).

În marja summitului I3M, va avea loc, joi, la Palatul Parlamentului, cea de-a V-a ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei.

România este primul dintre statele participante la Iniţiativa celor Trei Mări care găzduieşte pentru a doua oară un summit al Iniţiativei, după cel găzduit de preşedintele Iohannis la Bucureşti, în septembrie 2018. Fondul de Investiţii înfiinţat după summitul găzduit de România în 2018 a investit deja în cinci proiecte din mai multe ţări, inclusiv din România valoarea cumulată a acestora ajungând la 6 miliarde de euro. Proiectele româneşti sunt: Cargounit – platformă investiţională în sectorul de transport/achiziţie locomotive etc.; Energy – platformă investiţională în sectorul energetic/investiţii în parcuri eoliene, hidrocentrale, parcuri fotovoltaice; R. Power Renewables – producţie energie fotovoltaică.

La summit vor fi prezente cele 12 state participante – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia – dintre care nouă vor fi reprezentate la nivel de şef de stat, unul la nivel de premier, unul la nivel de vice-premier şi unul la nivel de şef al Parlamentului. Totodată, vor fi o serie de invitaţi speciali, dintre care Grecia (care va deveni la summit al 13-lea stat participant la I3M), Republica Moldova şi Ucraina (care vor deveni state participante asociate la I3M), care vor fi reprezentate de şefii de stat (Ucraina, în format online).

De asemenea, partenerii strategici ai Iniţiativei – SUA, Comisia Europeană, Germania – vor fi reprezentaţi la summit. Din partea SUA va participa reprezentantul special al preşedintelui SUA pentru climă şi asistentul secretarului de stat pentru energie, John Kerry.

La summit vor fi prezenţi şi preşedintele BERD, vicepreşedintele BEI şi reprezentanţi ai OCDE. Mesaje vor transmite premierul Japoniei, directorul general al FMI şi directorul general pentru operaţii al Băncii Mondiale.

Iniţiativa celor Trei Mări a fost concepută ca o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, cuprinzând cele 12 state membre ale UE situate între Marea Adriatică, Marea Baltică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: