Skip to content
Politică

VIDEO. Marcel Ciolacu: Prioritatea 1 a acestei guvernări este criza energetică

Inquam Photos/George Calin

Liderul PSD Marcel Ciolacu a atras atenţia miercuri seara că nu pandemia, ci prețurile la energie electrică și gaze naturale reprezintă prioritatea guvernării PNL-PSD-UDMR. Acesta a anunţat că se caută o soluție pentru prețurile la energie pentru luna ianuarie și se fac calcule pentru ca și din aprilie să se țină în frâu o creștere a lor.

 

Ciolacu a explicat că explozia prețurilor este cauzată de liberalizarea făcută de guvernarea USR-PNL într-un moment nepropice. ”Prioritatea unu a acestei guvernări este criza energetică. Așteptăm o soluție pentru ianuarie, aplicarea corectă a legii pentru februarie și martie, și să vedem ce abordare vom avea de la 1 aprilie. Cei de la USR și PNL salutau liberalizarea prețurilor la energie făcută fără cap.

Urgența noastră nu este să găsim vinovați, ci să găsim soluții pe termen scurt și mediu. Dacă nu găsim soluții pentru firme, totul se va prăbuși. O să se rezolve și pentru spitale, pentru că nimeni nu își permite să închidem spitalele și școlile. Vom găsi o soluție și pentru soluțiile pe luna ianuarie. Trebuie să nu ne transformăm în pompieri de serviciu. Nu putem să plafonăm și să vină bugetul de stat cu diferența de preț”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV.

Totodată, Marcel Ciolacu a recunscut că a greșit, atunci când a vorbit despre plafonarea prețurilor la unele alimente de bază, stârnind critice vehemente din partea colegilor de guvernare, PNL. Liderul PSD a explicat că a luat de bune ceea ce i-au transmis subalternii de la partid și le-a transmis marilor producători că nu vor fi impuse prețuri.

Îmi pare rău, cred că m-am exprimat eu greșit (n.r. despre plafonarea prețurilor la produsele de bază). De obicei, cei de la partid fac o agendă, scriu anumite idei și eu le iau nedigerate. Plafonare înseamnă și compensare. E o criză mondială. Dacă nu înțelegem că trebuie o raportare unitară, nu ne rămâne decât să intervenim legislativ. Noi nu vom impune prețuri. Sunt vreo 3 propuneri legislative.”, a mai spus Marcel Ciolacu.

El a menţionat că ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu a primit un cec în alb în urma respingerii moţiunii simple. „Domnul ministru Popescu nu a primit un cec în alb. PSD nu a putut să fie parte la o ipocrizie a USR-ului după ce cu două mâini au semnat… Niciun ministru al actualului guvern nu cred că are un cec în alb din partea coaliţiei. (…) Nu cred că urgenţa noastră este să căutăm vinovaţi. Trebuie să găsim soluţiile atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu”, a explicat Marcel Ciolacu.

Liderii coaliţiei de guvernare, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor, împreună cu premierul Nicolae Ciucă s-au întâlnit într-o şedinţă a coaliţiei, miercuri, la Palatul Victoria. Şedinţa trebuia să aibă loc marţi însă a fost amânată după ce PNL şi PSD nu au ajuns la un acord în privinţa măsurilor care vor fi luate de Executiv în criza facturilor, pentru perioada de după 1 aprilie, când actualele măsuri de compensare şi plafonare nu se vor mai aplica. Cele două formaţiuni nu se înţeleg nici în privinţa măsurilor de reducere a majorărilor de preţuri la alimente şi combustibili. Florin Cîţu a transmis că liberalii preferă o reducere a taxelor decât să se umble la preţuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *