Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, după ce legea privind introducerea salarului minim european a fost promulgată, că Guvernul poate face pasul final spre majorarea salariului minim, la 4050 de lei, din 1 ianuarie, el dând asigurări că nu există obstacole, nici electorale, nici de altă natură.
Şeful Executivului a declarat la începutul şedinţei de Guvern, că după ce legea privind introducerea salarului minim european a fost promulgată, pot face pasul final spre majorarea salariului minim, la 4050 de lei, din 1 ianuarie.
„Actul legislativ este în transparenţă, toată lumea l-a văzut şi s-a pronunţat. De aceea, vom parcurge procedura necesară pentru a fi aprobat rapid, să fie făcute şi de reglajele tehnice”, a subliniat premierul.
Ciolacu a mai declarat că „nu există obstacole, nici electorale, nici de altă natură, şi vom creşte salariul minim, de la 1 ianuarie”.
„De altfel, fiindcă am fost ieri la Londra, guvernul britanic a anunţat creşteri substanţiale ale salariilor începând din aprilie 2025. Deci, este un trend european la care suntem parte activă”, a mai precizat Ciolacu.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, care are termen data de 15 noiembrie 2024.
Proiectul de lege cuprinde reglementări pentru asigurarea unui nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim, cât şi a faptului că salariaţii au acces la o protecţie a salariului minim, sub forma unui salariu minim legal sau sub forma unor salarii şi condiţii decente de muncă stabilite în temeiul unor contracte colective de muncă, acorduri colective sau alte acorduri scrise.
Directiva urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de trai, inclusiv prin salarii minime adecvate şi un cadru eficient de negociere colectivă care să sprijine evoluţia salariilor.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News