VIDEO Mihai Daraban, CCIR: Am putea lua exemplul Poloniei, care a simplificat modul de funcționare a statului

Mihai Daraban, invitat Puterea Știrilor 5.02

Tema reorganizării administrativ-teritoriale este din nou propusă pentru dezbatere, în contextul aprobării bugetului pentru 2025 și al reducerii deficitului. Nu este o temă nouă, a mai apărut și acum zece ani, iar Camera de Comerț și Industrie a României a propus câteva modele posibile. Oricum, spune Mihai Daraban, președintele CCIR, nu ideile sunt problema, ci lipsa curajului și a asumării. Pentru că nu avem încredere în specialiștii noștri, lucru care se vede în diferența de atitudine a salariatului față de patronul român și față de cel străin, am putea copia modelul unor țări ca Polonia, de exemplu, care a redus numărul voievodatelor și a simplificat modul de funcționare a statului.

„Dacă populația nu are încredere în guvernul actual sau în ce spune Camera de Comerț, atunci am putea aduce niște experți din Polonia, de exemplu, care să ne prezinte legea care au adoptat-o ei și unde vedem că este scris Polonia, cu acceptul populației, ștergem și scriem România. Pentru că, altfel, va fi o poveste fără de sfârșit. Vă spun de pe acum, fiecare se va lega de patriotismul local, de geopolitică, de tot felul de năzbâtii, numai ca sa nu iasă acest proiect”, a afirmat Mihai Daraban, invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

În ce privește invitarea reprezentanților Camerei de Comerț și Industrie la consultări pe tema reorganizării administrativ-teritoriale, acesta spune că nu s-a întâmplat niciodată.

„Noi am ridicat problema asta din 2019, ca soluție unică la dezmățul bugetar pe care îl demarase domnul Dragnea. Pentru că de atunci am avut un semnal de alarmă că ne vom îndrepta către prăpastie. Fără vreo presiune socială, domnul Dragnea a mărit artificial și salarii și pensii, a tăiat taxele consulare, pe cele de la Registrul Comerțului. (…) Eu atunci mi-am dat seama că ne îndreptăm către o zonă periculoasă de incapacitate de plată și am sărit cu această idee ca să creăm un confort bugetar, să putem să menținem niște taxe corporative reduse, să păstrăm România atractivă pentru investiții, pentru că ăsta e scopul nostru”, a explicat Mihai Daraban.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: