VIDEO Mihai Isac, analist externe: Fără sprijinul României, R. Moldova ar fi fost cucerită electoral de Rusia

Care este situația în Republica Moldova înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului privind integrarea în Uniunea Europeană, ce șanse are Maia Sandu să câștige un al doilea mandat sunt câteva întrebări la care a răspuns Mihai Isac, analist de politică externă în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, realizată de Marinela Angheluș.

„Astăzi, la începutul lunii iulie, opoziția nu are niciun contracandidat capabil. Opoziția prorusă nu are niciun candidat capabil s-o învingă pe doamna președinte Maia Sandu. Singura întrebare este dacă doamna Maia Sandu obține victoria din primul sau din al dilea tur de scrutin. Primul tur este pe 20 octombrie, deci înaintea alegerilor de la noi. Este concomitent cu referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană, care urmează să introducă în constituția Republicii Moldova acest vis, această obligație a guvernelor care vor veni ulterior, indiferent de coloratură, de a duce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. Problema, în Republica Moldova, nu constă în aceste alegeri, ci dacă partidele proruse mizează pe obținerea unei victorii la alegerile parlamentare de anul viitor. Republica Moldova are un sistem de guvernare parlamentar și, din păcate, propaganda prorusă va face ravagii în Republica Moldova și este foarte posibil să asistăm la instalarea la Chișinău a unui model georgian, unde țara e condusă de o formațiune politică coordonată și finanțată de un oligarh prorus, în timp ce Georgia are în constituția sa integrarea. Însă autoritățile de la Tbilissi au adoptat o serie de măsuri legislative după modelul rusesc, iar aceste măsuri legislative sunt folosite pe post de bâtă politică împotriva opoziției politice și a societății civile pro-europene.  Acesta este marele pericol în Republica Moldova”, a afirmat analistul de politică externă.

Acesta a reluat faptul că, deși Maia Sandu conduce Republica Moldova de aproape 4 ani, guvernul său nu stă foarte bine în sondaje, iar războiul din Ucraina nu este singurul motiv. Țara a fost grav afectată, întrucât peste 1.000.000 de cetățeni ucrainieni s-au refugiat aici, dintre aceștia rămânând aproape 200.000.

„Aproape 10% din populația Republicii Moldova. În plus, țara are probleme grave în ceea ce privește regiunea de est, aflată sub ocupație militară rusă. Avem regiunea găgăuză în sud, unde elementele politice proruse se folosesc de autonomia găgăuză împotriva ordinii constituționale de la Chișinău. Și, desigur, fără sprijinul României, fără sprijinul Uniunii Europene și al Statelor Unite, al Marii Britanii, Republica Moldova ar fi fost deja cucerită electoral de de Federația Rusă. Federația Rusă nici nu are nevoie să trimită armata în Republica Moldova. Aici există o puternică, să spunem coloană a cincea, oameni dispuși să servească interesele Federației Ruse, străine de interesele Republici Moldova. Și pe noi ne interesează Republica Moldova, pentru că avem peste 1.000.000 de cetățeni moldoveni care sunt cetățeni români și mai avem și câteva sute de mii de cetățeni ai altor state europene în Republica Moldova. Mulți au plecat în Italia, în Franța, în Germania, au dobândit cetățenii acolo și vedem faptul că orice criză de la Chișinău ne va afecta direct. Pentru că, dacă ne aducem aminte acele valuri de refugiați din Ucraina, imaginați-vă aceleași valuri de refugiați formate din cetățeni români. Aceste persoane nu pot fi întoarse, trebuie ajutate pentru că, în momentul în care statul român le-a acordat dreptul de redobândire a cetățeniei române, acesta și-a luat o serie de obligații față de acești cetățeni români”, a explicat Mihai Isac.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: