VIDEO Mihai Isac: Kamala Harris a reușit să resusciteze campania democrată, aflată până acum în moarte clinică

Mihai Isac, invitat Puterea Știrilor 11.09

După dezbaterea cu Kamala Harris, Donald Trump a anunțat că aceasta va fi ultima întâlnire între cei doi, înainte de alegerile prezidențiale.

„În mod tradițional, trebuia să fie trei dezbateri, pe diferite subiecte importante, cum ar fi politică externă sau economie. În confruntarea de aseară, am observat cum atât Donald Trump, cât și Kamala Harris au încercat să folosească punctele slabe ale contracandidatului pentru a înscrie puncte electorale. Desigur, Trump, pregătit să se confrunte cu Biden în acest moment, încearcă să identifice noi căi de atac împotriva candidaturii Kamalei Harris și vedem acest demers inclusiv prin campanii online, de clipuri publicitare, practic în tot ceea ce înseamnă mass-media națională sau regională din Statele Unite. Cel mai probabil, Trump va refuza să mai participe la o astfel de confruntare dacă nu va fi organizată de un post afiliat lui, cum este Fox News sau un unul cu o linie editorială conservatoare, unde ar putea să controleze cumva întrebările. Dar în același timp, o astfel de poziție ar putea să fie considerată inadecvată de către tabăra democrată și Kamala Harris să refuze să participe la o confruntare în termenii lui Trump. Practic, am văzut, într-o perioadă foarte scurtă de timp, ce înseamnă o confruntare între cele două tabere. Am asistat la imaginea unei Americi politice extrem de sfâșiate, radicalizate, unde este greu de crezut că aceste alegeri vor aduce unitatea de care ar avea nevoie pentru a-și reveni din punct de vedere economic și politic”, a afirmat Mihai Isac, analist de politică externă.

Cu toate acestea, mai sunt opt săptămâni până la alegeri, vor avea loc în perioada următoare mai multe referendumuri la nivel local pe diferite probleme și acestea vor influența modul în care americanii își vor exprima votul. Analistul a subliniat importanța alegerilor pentru Senat și pentru Camera Reprezentanților, amintind blocajul de la începutul anului, generat de ponderea unui partid la Camera Reprezentanților și a altuia la Casa Albă. În ce privește diferența dintre dezbaterea pe care Trump a avvut-o cu Biden și cea cu Kamala Harris, Mihai Isac a observat faptul că aceasta a făcut declarații incisive.

„Având o carieră de procuror în spate, a știut să lovească în punctele slabe ale lui Trump, inclusiv în ceea ce privește problemele sale cu caracter penal, modul în care susține o serie de politici considerate distructive de partea democrată. Și aici, de pildă, mă refer la interzicerea dreptului la avort. (…) Totodată, modul în care Kamala Harris a reușit să mobilizeze și o parte din electoratul tânăr s-a văzut și prin faptul că o serie de reprezentanți ai Hollywood-ului și ai lumii artistice din Statele Unite au decis să o susțină.  (…) Atât Trump, cât și Kamala Harris au încercat să atragă cât mai multe voturi din partea unor comunități cum sunt cele afro-americane și comunitățile din America Latină. Desigur, în acest context, imigrația a fost o problemă atinsă de către cele două părți. Dacă ne aducem aminte, Trump este un susținător al unei politici mult mai dure față de imigrație”, a explicat analistul.

Acesta a adăugat faptul că cele două partide, Republican și Democrat, se vor lupta la baionetă pentru orice vot din cele10 state considerate pivot și este de așteptat ca foarte multe probleme cu impact statal sau regional să afecteze și și modul în care electoratul american își va exprima opțiunea politică pentru viitorul ocupant de la Casa Albă. În concluzie, a subliniat acesta, Kamala Harris a reușit să resusciteze practic din moarte clinică campania democrată.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: