VIDEO Mihai Isac: Problema transnistreană rămâne nerezolvată după 33 de ani de independență a R.Moldova

Foto Facebook

Mihai Isac, analist de politică externă, a declarat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor că după 33 de ani de la obținerea independenței, problema transnistreană rămâne o provocare majoră pentru Republica Moldova. Isac a evidențiat că, deși Transnistria este legată economică de Uniunea Europeană, regiunea continuă să fie ancorată în „lumea rusă” din punct de vedere psihologic și propagandistic.

„Regiunea din estul țării, care reprezintă peste 10% din teritoriul Republici Moldova, aproximativ 14% este practic o redută rusă rămasă în urma războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova la începutul anilor 90. Acolo stă o prezență militară rusă de câteva mii de soldați, dar vorbim și de prezența unor miliții recrutate pe plan local, miliții ilegale, care sunt susținute de către Federația Rusă. În acest moment Transnistria practic este legată economic de Uniunea Europeană. Peste 80% din comerțul extern al transmiterii merge către Uniunea Europeană. Marea majoritate a cetățenilor din regiune dispun și de acte ale Republicii Moldova și pașapoarte ale Republici Moldova care le permite să viziteze sau să lucreze în Uniunea Europeană. Desigur, din punct de vedere psihologic, din punct de vedere al propagandei, regiunea respectivă rămâne puternic ancorată în ceea ce numim lumea rusă.

Din păcate, în regiunea transnistreană nu se vorbește limba română, dar se vorbește limba moldovenească, care este limba română scrisă cu caractere chirilice. Este o rămășiță a procesului de deznaționalizare a etnicilor români din regiunea basarabeană de către regimul țarist și de către regimul sovietic. Vedem practic cum regiunea respectivă este o bază sigură de acțiune pentru serviciile federale de spionaj de la Moscova, practic toate serviciile de informații ruse, au o prezență fizică și tehnică în Transnistria. Vedem că Transnistria joacă un rol important și pentru controlul politic în Republica Moldova. Au fost câteva exemple în care electoratul din regiunea Transnistrean a fost folosit pe post de masă de manevră de către forțele politice pro ruse pentru a consolida prezența în legislativul de la Chișinău”, declară analistul.

Autoritățile de la Chișinău nu au folosit oportunitatea invaziei Ucrainei pentru a pune presiune asupra Tiraspolului și a avansa negocierile politice.

„Iar instrumentalizarea acestor elemente de către Federația Rusă împotriva autorităților de la Chișinău ridică o serie de probleme care fac greu de prevăzut care va fi procesul de revenire în spațiul constituțional al regiunii transnistrene. Autoritățile de la Chișinău nu au folosit prilejul invaziei pe scară largă a Ucrainei pentru a pune mai multă presiune asupra autorităților de la Tiraspol pentru deschiderea unor negocieri cu caracter politic”, explică Mihai Isac.

Analistul a mai menționat că recentele încercări de a crea o viziune unică asupra procesului de reintegrare, discutate la forum pentru reunificare, nu au dus la propuneri concrete din partea partidelor politice. În opinia sa, negocierile reale nu pot fi purtate cu reprezentanții de la Tiraspol, ci direct cu Federația Rusă.

„În opinia mea, ar fi trebuit să fie făcuți o serie de pași pentru a nu mai permite celor de la Tiraspol să se folosească de privilegiile pe care le au atunci când vorbim în relația cu Uniunea Europeană și nu numai și să fie obligați să se așeze la masa discuțiilor. Este adevărat că negocierile adevărate nu pot fi duse cu reprezentanții regimului de la Tiraspol, trebuie duse direct cu Federația Rusă, pentru că adevăratul decident din regiune este Federația Rusă. În acest moment în ecuația războiului, Transnistria joacă și rolul de blocare a unor forțe militare ale Ucrainei la graniță. Practic, Ucraina menține un număr de 10-12.000 de soldați de frontieră cu Transnistria de pe frontiera comună cu Republica Moldova pentru a nu permite lansarea unor atacuri diversioniste din regiunea Transnistreană către regiunea Odessa.

Recent, la Chișinău a avut loc un forum pentru reunificare, în care autoritățile de la Chișinău și societatea civilă, diferite forțe politice din țară au încercat să se pună de acord să prezinte o viziune unică asupra procesului de reintegrare. Datorită situației politice extrem de dure din Republica Moldova, niciun partid nu a dezvăluit un plan bine pus la punct cu propuneri concrete pentru revenirea în spațiul constituțional a regiunii transnistrene. Și din păcate, în acest moment vedem că cei de la Chișinău sunt extrem de atenți și la retorică și la modul în care se discută despre dosarul transnistrean, pentru a nu agita apele în preajma alegerilor prezidențiale din acest an și a alegerilor parlamentare de anul viitor”, a spus Isac.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: