Skip to content
Educație

VIDEO Ministrul Educației anunță o lună de vacanță de primăvară: din 2 aprilie până pe 4 mai

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că vacanţa de primăvară va fi prelungită, din data de 2 aprilie până în 4 mai. Examenul de bacalaureat va avea loc la datele stabilite, însă Evaluarea Națională se va decala şi va avea loc în perioada 5-8 iulie.

”Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

" "
" "

Potrivit acestuia, al doilea avantaj este că examenul de bacalaureat se păstrează la datele planificate, cu prezenţă fizică, în perioada 28 iunie – 1 iulie, la probele scrise. Singura diferenţă este că se vor echivala competenţele, cu excepţia celor din promoţiile anterioare care vor susţine competenţele digitale.

Alt avantaj se regăseşte în păstrarea datelor pentru evaluarea la clasele a 4 şi a 6. La clasa a II-a vor fi programate în luna mai. Vom acorda importanţa cuvenită pretestărilor pentru PISA. Decalăm examenul de Evaluare Naţională, se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după 8 iulie. Se păstrează toate datele iniţiale pentru titularizare şi definitivat”, a mai anunţat Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu a anunțat și că a semnat ordinul comun al Ministerelor Educației și Sănătății care prevede că școlile se închid în momentul în care o localitate intră în carantină și nu atunci când în localitatea respectivă este depășit pragul de incidență de 6 cazuri de coronavirus la mia de locuitori.

”Suntem într-o situație în care este nevoie de decizii care să producă cât mai puține perturbări la nivelul sistemului de îmvățământ. Școlile trebuie să se închidă ultimele dacă este nevoie. Nu considerăm întreptățită o decizie în care școlile să se închidă și să lase deschise alte locații în care respectarea regulilor de distanțare și de protecție împotriva virusului SARS-CoV-2 se face mai puțin riguros decât în școli.

Am semnat și transmis spre semnare Ministerului Sănătății ordinul comun prin care se va înlocui sintagma «depășirea pragului de 6 la mie rată de infectare» cu sintagma «intrare în carantină». Acest lucru se află și în analiza Comitetului Național pentru Situații de Urgență, unde sunt convins că se va găsi înțelegere (…) pentru a avea pierderi educaționale cât mai mici cu putință și alte categorii de pierderi care sunt foarte importante pentru elevii care sunt obligați să învețe online de multe luni, care suferă nu numai pierderi școlare, ci și tulburări comportamentale generate de lipsa de socializare. Acestea sunt argumentele pentru care am solicitat ca trecerea integrală în online a școlilor să se facă doar atunci când localitățile intră în carantină”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *