VIDEO Ministrul Energiei, Burduja: „Prezența bursei de energie în R. Moldova – un efort comun de interconectare”

Foto PS News

Filiala bursei de energie OPCOM, din România, va opera, de anul acesta, pe piața de energie electrică din Republica Moldova, sub numele OPEM.

Prezența bursei de energie, pe teritoriul moldovean este posibilă după semnarea unui memorandum între guvernele de la Chișinău și București, în decembrie, anul trecut.

Ministrul Energie, Sebastian Burduja a subliniat, pentru PS News, importanța existenței OPCOM pentru R. Moldova, prin aplicarea unor reguli corecte și echitabile, ceea ce va contribui la formarea unor prețuri competitive pentru consumatori.

„Face parte din efortul nostru și al fraților noștri de peste Prut, de a fi interconectați, de a avea o securitate energetică și o piață energetică solidă în R. Moldova. România a reușit să își creeze o piață energetică și ea funcționează, în parametri optimi, de cele mai multe ori. Frații noștri, acum, în ultimul timp, au reușit să facă lucrul acesta. Au reușit să scape de arma de șantaj a Federației Ruse în ceea ce privește energia și să își dezvolte propriile resurse pentru a avea o piață funcțională în domeniul energiei”, afirmă ministrul Energiei.

Există un plan de ajutor în ceea ce privește riscul Transnistriei de a rămâne fără gaz din anul 2025, urmare a renunțării Ucrainei la tranzitul gazului rusesc?

„Asta este decizia Republicii Moldova. Noi nu putem să direcționam un sprijin către un teritoriu care este parte din R. Moldova, deci este decizia fraților noștri de peste Prut”, a răspuns, Sebastian Burduja.

La rândul sau, ministrul Energiei din R. Moldova, Victor Parlicov, a declarat pentru Moldovalive, că Chișinăul are un plan în ceea ce privește riscul Transnistriei de a rămâne fără gaz din anul 2025, urmare a renunțării Ucrainei la tranzitul gazului rusesc.

„Actualmente există un contract cu Moldovagaz, volumul de gaze necesar malului stâng este asigurat, nu avem semnale că acest contract va fi reziliat. Există totuși riscul că Rusia va diminua volumul de gaz livrat, cum a mai făcut-o și anterior”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: