VIDEO Ministrul Energiei R. Moldova, Victor Parlicov, interviu în exclusivitate pentru PS News

Foto: PS News

Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov a explicat, pentru PS News, care sunt principalele direcții în sectorul energiei pe care le-a trasat Chișinăul. Parlicov explică situația energetică a regiunii Transnistria, soluțiile care pot fi aplicate după încetarea contractului de tranzit al gazelor rusești, anul acesta. La final, ministrul Energiei din R. Moldova transmite un mesaj de susținere omologului sau de la București, Sebastian Burduja, în parcursul său de candidat la Primăria Capitalei.

„Noi, acum, pe dimensiunea energetică, avem trei direcții mari pe care aș vrea să le punctez.

Prima este integrarea în piața europeană (sunt convins că Republica Moldova poate deveni parte din piața comună energetică europeană, încă înainte de a deveni stat membru UE). Orizontul de timp este fixat, aproximativ până în 2029. De ce? Pentru că până în acel moment trebuie să avem finalizate construcțiile la interconexiunile necesare pe energie electrică.

Mă refer la faptul că noi, pe intern, construim o linie care să conecteze Chișinăul, direct la Isaccea Vulcănești. Până acuma puterea, pe această interconexiune, pentru a ajunge în volum mare la Chișinău, trebuia să treacă prin regiunea Transnistreană.

Vrem să avem certitudinea că ajunge la Chișinău, energia din România, plus încă două linii: linia Bălți-Suceava și linia Strășeni-Gutinaș care, împreună, vor însemna că noi vom putea face parte, ca membru în ENTSO-E, chiar și separat de Ucraina. Pentru că, acum, suntem partea unui bloc în care Ucraina este de fapt cea care are grijă de întregul bloc, de echilibrare a întregului bloc.

Dar Federația Rusă deja a distrus, în cea mai mare parte, sistemul energetic ucrainean și probabil că nu se va opri aici. De aceea, pentru noi este important să construim aceste interconexiuni, să putem face parte din piața Uniunii Europene, indiferent cât timp va lua Ucrainei să se restabilească”.

Anul acesta va fi lansată, la Chișinău, filiala Bursei Române de energie, OPEM

„Face parte exact din același proces. Deci, dincolo de interconexiuni, în Republica Moldova deja avem OPEM, deci operatorul pieței de energie din Moldova. Această trecere a Prutului a operatorului de piață din România și pe energie electrică, dar și pe gaze. Bursa de gaze, BRM, pe care o avem este singura în Republica Moldova, este filiala bursei de mărfuri din România.

În felul ăsta încercăm să facilităm, pe viitor, procesul de integrare a pieței R. Moldova în piața europeană, prin România.

Atât OPCOM cât și BRM vin cu experiența lor de zeci de ani de a funcționa ca o piață după reguli europene și nu trebuie să inventăm noi de la zero aceste mecanisme, pentru că e foarte bine că putem beneficia de această experiență din România”.

Test stres în ceea ce privește gazele de la compania Gazprom

„Eu cred că după ce s-a făcut sincronizarea, noi am trecut într-o nouă etapă în care am atins un nivel minim de securitate a alimentării cu energie. Am putut fi mai curajoși, în special în raport cu dependența de furnizare din gaze de la Gazprom și dependența de infrastructura critică pe energie electrică din stânga Nistrului, deci Transnistria.

Test stresul din noiembrie 2022 nu l-am organizat noi. A fost organizat de furnizorii din Rusia.

Ce au făcut ei? Gazprom limitase livrările de gaze în Republica Moldova. Producătorul de energie electrică din stânga Nistrului a refuzat să furnizeze energie electrică primară pe malul drept. În același timp, sistemul ucrainean electroenergetic era bombardat și nu puteam miza nici pe acel sistem, pentru că el mereu pică, fiind lovit de rachete rusești.

Este și un context de prețuri fără precedent unde prețurile atinsese nivele maxime istorice în regiune. Aveam și acel test stres care ne-a fost organizat din exterior, dar rezultatele au demonstrat că noi suntem mai rezilienți decât cei din regiunea Transnistria. Asta a fost ca un fel de punct de turnură care ne-a permis și ne-a dat încredere că noi putem adopta niște pași mai curajoși pe diversificare și pe ruperea dependenței unilaterale de Federația Rusă, fie pe energie electrică, fie pe gaz”.

Punctul prin care intră volumele importante de gaze din Rusia, va fi închis anul acesta

„Anul ăsta expiră contractul de tranzit pentru gazele rusești între Federația Rusă și Ucraina. Iar asta va însemna că ruta clasică prin care gazele ajungeau în Republica Moldova din Rusia, prin Ucraina, nu vamai fi disponibil. Cel mai probabil. Asta înțelegem din discuțiile cu colegii din Ucraina Punctul de interconexiune, singurul prin care intră volumele semnificative de gaze din Rusia, va fi închis”.

Iluzia de independență a regiunii Transnistria este legată de contractul de gaze

„Alimentare Transnistriei va deveni mai complicată. Noi am luat o decizie că nu vom obstrucționa pentru moment livrările de gaze în regiunea Transnistreană și există ruta alternativă, pentru că întreaga iluzie de independență a regiunii Transnistria este legată de acest contract de gaze.

În esență, regiunea Transnistria nu este viabilă din punct de vedere economic, social-bugetar din orice punct de vedere, atâta timp cât acolo nu ajung gaze rusești, în facto, gratuit”.

Livrările de gaze vor putea continua prin Turcia

„Pentru a nu destabiliza Transnistria și pentru a nu crea o problemă de securitate în spatele Ucrainei și nici pentru Republica Moldova, am luat decizia că nu vom obstrucționa. Livrările de gaze vor putea continua pe o altă rută. Deci cei de la Gazprom vor putea redirecționa fluxurile prin Turcia și de acolo, în regim invers, Trans-Balcanic ca să ajungă în Republica Moldova.

Noi nu vom obstrucționa acest lucru, dar ține și de ceea ce va face Federația Rusă. Depinde și de capacitatea de plată a celor din regiunea transnistreană. Pentru că în esență aceste gaze până acum au venit, gratuit. Acum, dacă cei din Federația Rusă vor decide să pună costuri suplimentare de tranzit a gazelor pe seama celor din regiunea transistreană, de fapt va însemna că Federația Rusă destabilizează regiunea”.

Mesaj de susținere pentru candidatul PNL la Primăria București, Sebastian Burduja

„Sunt bucuros de faptul că am făcut cunoștință cu Sebastian prin intermediu funcției. Am avut un contact foarte bun de la început. A fost extrem de deschis. Eu am puțin mai mult de un an de mandat și dumnealui aproape un an de mandat și în acest an noi am reușit foarte mult împreună. Am apreciat acest lucru și am vrut cumva să susțin, să-l ajut, pentru că are această viziune și această ambiție pentru a candida la Primăria București. Am vrut să spun tuturor că este extrem de productiv, este extrem de vizionar, este un bun prieten al Republicii Moldova și dacă pot să îl ajut cumva în participarea sa și în această campanie, mă simt onorat”, a transmis ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: