Ministrul Familiei a împărtășit descoperirile sale în cazul fetei în vârstă de 19 ani care a suferit răni grave în urma unei dezinsecții efectuate la Centrul de Plasament pentru Copii cu Nevoi Speciale Brădet.
Natalia Intotero a dezvăluit că, pe baza informațiilor obținute din investigație, a luat măsuri pentru a spori numărul camerelor de supraveghere în centrele pentru copii. Ea a abordat deschis și problema neglijenței observate în rândul angajaților din sistemul social.
Aceasta atrage atenția că instituția pe care o conduce are rol de „coordonare metodologică”, dar nu poate să aplice sancțiuni în urma efectuării controalelor, ci doar să ofere recomandări către consiliile județene. Cu toate că aceste recomandări sunt făcute în beneficiul și pentru protecția copiilor instituționalizați, „nu întotdeauna” consiliile județene aplică recomandările ministerului, susține Natalia Intotero, potrivit Gândul.ro.
În tot acest aparent ping-pong de responsabilitate între instituții, copiii din centrele de plasament sunt cei care suferă. Natalia Intotero a promis, în cadrul interviului, că va efectua vizite neanunțate în aceste centre de copii, pentru a stopa abuzurile și neglijența.
Natalia Intotero, numită în funcția de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse în urma demisiei Gabrielei Firea de la conducerea instituției, a vorbit în interviu despre cazul revoltător petrecut în Centrul de Plasament pentru Copii cu Nevoi Speciale Brădet, de unde o tânără a fost dusă de urgență la spital, în urma unor arsuri pe care îngrijitorii săi nu au putut să le explice decât spunând că a fost spălată cu apă prea fierbinte.
În perioada respectivă a avut loc o deratizare, a povestit ministrul Natalia Intotero, lăsând să se înțeleagă cauzele acestui caz de neglijență sau abuz, neexistând încă un raport clar al autorităților în acest sens.
Ministrul familiei sublinează neglijența personalului
Odată ce a aflat de cazul fetei din centrul de plasament din Brașov, Natalia Intotero a mers la Spitalul Județean, acolo unde era internată aceasta.
Ministrul Familiei a subliniat neglijența angajaților centrului de plasament, demontând totodată varianta prezentată de personal, conform căreia fata a fost spălată cu apă prea fierbinte:
„Cei care munceau în această instituție în seara respectivă au spus că nu-și dau seama de unde au apărut aceste răni, probabil din cauza apei fierbinți. Bun, dacă apa a fost fierbinte, tânăra s-ar fi zbătut. Tânăra în cauză, fiind suferindă, nu poate să vorbească. Deci, de îndată ce am primit câteva fotografii din partea acestui ONG și câteva rânduri, am decis să mă deplasez spre județul Brașov. Prima oprire, categoric, a fost la Spitalul Județean. (…) Nu a fost tocmai o întâlnire plăcută, văzând un tânăr suferind și mai ales o tânără care are 19 ani, dar fizic este dezvoltată precum un copil de 4-5 ani. Deci suferința ei a fost multiplicată prin această durere pe care a trebuit să o suporte”, a detaliat Natalia Intotero.
Abuz sau neglijență?
La momentul interviului, Natalia Intotero a menționat că, în urma încheierii controlului în centrul de plasament, a primit o notă, la solicitarea sa. Ministrul Familiei susține că autoritățile nu au clarificat dacă a fost vorba de un abuz sau de neglijență.
„Ceea ce au constatat și dânșii, că nu pot spune foarte clar dacă a fost abuz sau neglijență, dar au transmis și ei propunerea către organele Ministerului de Interne, către poliție, de a demara mai departe și de a solicita cercetare penală. Știm că cei de la Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Brașov au decis o relocare a angajaților pe perioada de cercetare penală. Fetița, victima în cauză, în vârstă de 19 ani, se simte mai bine, a fost transferată de la secția internă la de arși”, a mai spus ministrul Familiei.
Surse guvernamentale susțin că un raport al DGASPC a luat în calcul posibilitatea ca rănile fetei să fi fost provocate de substanțele de deratizare, care în contact cu apa fierbinte au provocat arsuri, dar că nici la momentul de față documentele referitoare la deratizare nu au fost puse la dispoziția ministerului. Fata se se simte mai bine, depășind riscul grav de septicemie la care a fost supusă de neglijența angajaților statului.
Tinerii au fost relocați din centru în perioada anchetei, însă nici la aproape două săptămâni de a incindent cazul nu a fost soluționat.
Ministrul Familiei cere consiliilor județene mai multe camere video în centrele de plasament
Natalia Intotero a solicitat consiliilor județene să extindă numărul camerelor video din centrele de plasament, pentru ca monitorizarea să elimine viitoare neglijențe în centrele de copii.
„Așa cum era normal să fie de la bun început și în egală măsură, eu voi solicita conducerilor consiliilor județene din România să ia în calcul extinderea supravegherii video, monitorizării activității video în toate aceste centre, așa cum spune și legea, cu excepția zonelor intime, respectiv dormitor sau baie, toaletă. Dar, cum este și aici cazul, se intra în centru. Era o un hol mai mare și cu destinație de sufragerie, iar apoi, în partea dreaptă, un hol considerabil lung, de o parte și de cealaltă, camere ale celor care se află în acest centru și în capătul acelui hol, o toaletă cu duș, camere de supraveghere erau doar la intrare, deci vizibilitate doar pe sufragerie. Dacă ar fi fost puse și camere de supraveghere pe holul care ducea spre intrarea spre camere, spre dormitoare sau spre toaletă, categoric că deja misterul era deslușit.”
Deși recomandările făcute de Ministerul Familiei ar trebui aplicate „în cel mai scurt timp” de consiliile județene, „nu întotdeauna se întâmplă așa” a mai spus Natalia Intotero.
Aici, întregul interviu Gândul
sursa video: Gândul.ro
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News