VIDEO Ministrul Familiei anunță modernizarea numărului unic operațional 119. Ce se schimbă

sursa: captura de ecran

Natalia Intotero, ministrul Familiei, a anunțat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, modernizarea numărului unic operațional 119, destinat protecției copiilor, subliniind importanța acestei inițiative în combaterea abuzurilor, neglijenței și exploatării copiilor. Proiectul va fi finanțat din fonduri europene, având ca scop îmbunătățirea rapidității și eficienței intervențiilor în situații de urgență.

„În primul rând, în toată activitatea noastră încercăm să aducem pentru Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse bani cât mai mulți din fonduri europene. Bugetul de stat este atât cât este, știm cu toții. Toată lumea are nevoie de bani și de aceea vreau să îi felicit pe colegii mei de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției și în egală măsură, pe partenerii noștri de la Serviciu de Telecomunicații Speciale pentru acest proiect extraordinar. Anul trecut am avut o discuție cu colegii, cu partenerii noștri de la STS și am spus câteva aspecte pe care eu personal le-am constatat când am ajuns în teritoriu. De fiecare dată am solicitat să văd și sediul unde funcționează acest număr de urgență al copilului. Aici vorbim nu doar de un număr destinat copiilor din sistemul de protecție socială, ci un număr destinat tuturor copiilor din România care se află în anumite situații de vulnerabilitate”, spune Natalia Intotero.

De asemenea, aceasta a subliniat necesitatea îmbunătățirii platformei de gestionare a apelurilor, menționând că există cazuri în care informațiile de localizare nu corespundeau realității.

„Platforma necesita îmbunătățiri în funcție de toate locațiile sau schimbarea unor denumiri de stradă efectuate într-un timp scurt pe GPS, pentru ca ei să poată să fie localizați. Poate mulți dintre ei spuneau că nu pot să vorbească sau că sunt într-o situație de vulnerabilitate. De aceea, pentru a fi îmbunătățită această platformă, singura soluție a fost o infuzie de capital și ne bucurăm că această infuzie de capital am putut să o accesăm prin aceste fonduri europene”, a adăugat Intotero.

În plus, ministrul a vorbit despre centrele pentru protecția victimelor violenței, care oferă suport atât pentru mamele minore, cât și pentru copii, asigurându-le condiții de locuire, hrană și acces la educație.

„Reamintesc că în fiecare județ al țării avem câte un centru pentru protecția victimelor oricărui tip de violență, dar în egală măsură avem și un centru pentru mame minore. Activitatea acestora este gestionată de Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului a județului respectiv. În aceste centre ei sunt duși și beneficiază de toată atenția statului, începând de la condiții de locuire, de hrană, de îmbrăcăminte, de susținere pentru a participa la școală.

De asemenea și mamele pot să beneficieze de această consiliere psihologică și inclusiv posibilitatea de a-și forma deprinderi să-și gătească singure, să spele hainele, ale lor și ale copiilor, chiar și de a avea un loc de muncă, deoarece lucrăm în strânsă colaborare cu agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și încercăm să le oferim acestor victime tot suportul necesar pentru a avea o viață independentă. Doresc să menționez că pe lângă acești bani  pe care am reușit să-i luăm de la Uniunea Europeană pentru modernizarea acestei linii telefonice, în data de 16 septembrie s-a semnat la Ambasada Statelor Unite un proiect foarte important de asemenea pentru copii, o susținere din partea Departamentului de Stat cu o sumă de 10 milioane de dolari pentru dezvoltarea unor servicii care să vină să stopeze traficul de persoane, aici referindu-mă la traficul de minori”, a declarat Natalia Intotero.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: