Contactată prin telefon în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a vorbit despre cazul de la Sectorul 4 din București și despre situația de la Direcția pentru Protecția copilului Mehedinți, unde este în curs o anchetă. Aici, este vorba despre doi angajați ai direcției acuzați de abuz sexual și viol asupra a șase copii aflați sub protecție specială.
„La Mehedinți, pot să vă spun că este vorba despre un angajat din sistemul de protecție și un angajat de la o instituție de învățământ specială aflată în subordinea Ministerului Educației. Din datele pe care le avem până în momentul de față, angajatul din sistemul de protecție socială ar fi un fost beneficiar al sistemului de protecție. Desigur, și acolo este o anchetă în curs și așteptăm să vedem rezultatul, dar chiar astăzi am fost informați de către directorul DGASPC Mehedinți care a sesizat poliția pentru alte cazuri de presupuse abuzuri, de această dată din partea unei familii, respectiv a tatălui… au avut suspiciuni că și-ar fi abuzat copiii. Deja s-a și înaintat dosarul către DIICOT”, a afirmat ministrul.
Aceasta a adăugat că cele mai importante măsuri sunt continuarea campaniilor de prevenire și înăsprirea legislației, pornind de la ideea că toleranța nu poate fi decât zero față de cei care abuzează copii. În ce privește problema acelor asistenți maternali care iau copii în îngrijire pentru a beneficia de un venit, ministrul spune că echipa ministerului a înaintat modificări la Hotărârea de Guvern.
„Aceste modificări au început și s-au transpus în această hotărâre de Guvern în luna ianuarie și sper eu ca săptămâna viitoare, pentru că a durat mult circuitul de avizare din partea celorlalte ministere care au venit cu observații pertinent, să fie adoptată. În urma acestei hotărâri se înăspresc toate condițiile. O dată la 2 ani, asistentul maternal va fi evaluat nu doar din punct de vedere al activității, (verificare făcută periodic, la o lună, o lună jumătate), ci și din punct de vedere psihologic, fiind supus unei testări psihologice. De asemenea, nu va mai fi posibil ca un asistent maternal să aibă mai mult de doi copii în îngrijire. Vom face excepție, unde poate sunt frați, sunt trei frați, pentru a nu-i despărți, pentru a nu trece printr-o altă traumă. De asemenea să nu mai existe o diferență mare de vârstă, cum am constatat în momentul de față, iar la vârsta de 65 de ani, odată cu îndeplinirea vârste de pensionare, să nu mai poată să aibă în grijă copii minori și tineri instituționalizați. Desigur, nu mai este nici vârsta necesară și nici puterea necesară pentru a avea grijă de acești copii”, a explicat Natalia Intotero.
Şapte copii şi tineri din sistemul de protecţie specială din Mehedinţi, abuzaţi sexual
Un instructor pentru educaţie al Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă ”Constantin Pufan” din Drobeta Turnu Severin şi un paznic al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi au fost arestaţi preventiv, fiind acuzaţi de viol şi abuz sexual faţă de şapte copii şi tineri aflaţi cu măsură de protecţie specială în serviciile sociale gestionate de DGASPC Mehedinţi.
„Potrivit informaţiilor primite din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi, mai mulţi minori aflaţi cu măsură de protecţie specială în serviciile sociale gestionate de DGASPC Mehedinţi au fost audiaţi, la sfârşitul săptămânii trecute, de organele de cercetare penală, după ce au apărut suspiciunile de abuz sexual asupra unuia dintre copii. 4 psihologi din cadrul DGASPC Mehedinţi i-au asistat pe minori pe parcursul întregului proces de audiere, acordându-le întreg sprijinul. Suspiciunile de abuz sexual s-au confirmat, până în acest moment, în cazul a 7 copii şi tineri (5 aflaţi în sistemul de protecţie specială, dintre care unul major şi 2 fiind elevi ai unei şcoli speciale din Mehedinţi)”, a transmis, marţi, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, DGASPC Mehedinţi a informat, în cursul zilei de luni, ANPDCA în legătură cu acest caz, care a ieşit la iveală în urmă cu o lună, odată cu preluarea în sistemul de protecţie specială, cu măsură de plasament în regim de urgenţă, a unuia dintre minori, un băiat de 15 ani.
Acesta le-a povestit psihologilor, la acel moment, că a fost abuzat sexual de către un angajat al DGASPC, paznic din 1991 în cadrul instituţiei, în perioada în care s-a aflat în familie.
„Este un caz absolut îngrozitor, am cerut de îndată o informare completă din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi şi am speranţa că organele de cercetare penală vor stabili cât mai curând ce s-a întâmplat acolo şi cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere. De asemenea, cred că e nevoie de o revizuire urgentă a procedurilor aplicate în cazul selecţiei şi a verificării personalului care intră în contact cu minorii îngrijiţi în serviciile sociale de tip rezidenţial ale DGASPC-urilor, precum şi de o mai mare atenţie atunci când se fac efectiv aceste recrutări de personal. Este absolut inacceptabil ca astfel de situaţii să aibă loc în sistemul de protecţie specială, mai ales că, din ce am înţeles, abuzurile asupra copiilor au început cu mai mult timp în urmă”, a declarat Rareş Petru Achirilioaie, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News