Skip to content
Europa

VIDEO Ministrul german al apărării, ţinta criticilor după un mesaj ratat de Anul Nou. Opoziţia îi cere demisia

Twitter

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, este din nou sub tirul criticilor, după ce felicitările sale de Anul Nou au fost perturbate de focuri de artificii şi au conţinut comentarii nepotrivite despre războiul din Ucraina, relatează AFP, citată de News.ro.

Videoclipul transmis de Anul Nou durează doar un minut, dar este considerat un eşec atât de mare, încât ministrul social-democrat este din nou vizat de cereri de demisie din partea opoziţiei conservatoare şi a presei germane.

În înregistrare, ministrul apare în centrul Berlinului, cu părul răvăşit de rafalele de vânt, şi în timp ce vorbeşte despre războiul din Ucraina se aud zgomote de petarde şi artificii.

„Un război face ravagii în mijlocul Europei. Am reuşit să obţin multe impresii deosebite de pe urma lui”, a spus ministrul despre invazia rusă, referindu-se la „multe, multe întâlniri cu oameni interesanţi şi minunaţi”.

„Pentru asta, vă mulţumesc din suflet”, a adăugat ministrul.

„Îndoielile cu privire la capacitatea sa de a ocupa acest post există de mult timp. A venit timpul să fie luate măsurile adecvate de cancelarul” Olaf Scholz, a scris luni cotidianul berlinez „Tagesspiegel”.

„Discursul de Anul Nou, înregistrat cu telefonul mobil şi abia inteligibil din cauza focurilor de artificii şi în lipsa unui microfon, rostit pe un trotuar din Berlin, ar fi jenant chiar şi pentru primarul unui sat, dar pentru ministrul apărării dintr-un stat membru NATO este pur şi simplu ruşinos”, a opinat şi „Bild”, cel mai citit cotidian din ţară.

Mandatul ministrului a fost marcat în 2022 de o serie de eşecuri şi gafe, iar Christine Lambrech a fost adesea ironizată şi criticată, de pildă când a anunţat că trimite mii de căşti de protecţie ucrainenilor care se aşteptau ca Germania să le livreze armament greu. Christine Lambrecht a întruchipat, în ochii regimului ucrainean, dar şi ai germanilor, neajunsurile unei armate al cărei echipament este depăşit. La jumătatea lunii decembrie, Berlinul a fost nevoit să suspende noile comenzi de vehicule blindate Puma după o serie de defecţiuni la tancurile care erau deja folosite de armată.

Felicitările de Anul Nou ale ministrului, cu petarde pe fundal, nu fac decât să „încununeze seria de situaţii jenante”, spune Serap Güler, care se ocupă de problemele de apărare în cadrul partidului CDU, aflat în opoziţie. Menţinându-şi ministrul în funcţie, cancelarul Olaf Scholz arată că „nu este preocupat cu adevărat de impactul pe care Germania îl are în Europa şi în lume”, a declarat Armin Laschet, cel care în 2021 a pierdut în faţa lui Olaf Scholz alegerile pentru a-i urma în funcţie cancelarului Angela Merkel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *