VIDEO Ministrul Muncii, anunț pentru pensionarii cu pensii calculate greșit

Sursa foto: Facebook

Ministrul Muncii a oferit, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, explicații în legătură cu procesul de recalculare a pensiilor. Dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiştii din casele teritoriale de pensii, iar dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire.

Ministrul Muncii subliniază faptul că acest proces de revizuire a dosarelor de pensie nu are nici o legătură cu recalcularea în baza Legii 360/2023.

„În România, de la legea 27/1966 până astăzi am avut aceste revizuiri, aceste controale ale dosarelor de pensie. Ei bine, în urma acestor revizuiri sunt situații în care se constată că au existat erori în calculul pensiilor și că din cauza acestor erori sunt bani de dat către pensionari sau avem situații în care avem bani de recuperat. În cazul în care avem bani de recuperat de la pensionari, acest lucru se face eșalonat, pe un număr de 36 de luni. Dar este important ca pensionarii să știe că acest proces de revizuire a dosarelor de pensie nu are nici o legătură cu recalcularea în baza legii 360 pe 2023.” explică Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii mai spune că toți pensionarii din sistemul public din România beneficiază deja de creșteri periodice ale pensiilor în luna ianuarie, conform articolului 84, alineatul 3 din Legea Pensiilor. Această măsură asigură o creștere ajustată a pensiilor în funcție de inflație și de evoluția salariului mediu brut pe economie.

„Deciziile de recalculare nu au fost trimise încă, acestea urmează a fi trimise, prin urmare acesta este un fake news. Deci nu discutăm despre scăderea pensiilor, fiindcă reforma pensiilor în baza legii 360 pe 2023 este despre creșterea veniturilor românilor și nu despre scăderea lor.

De altfel, toți pensionarii din sistemul public din România în momentul acesta au deja pensiile crescute datorită articolului 84, alineatul 3 din legea pensiilor, care vine cu o noutate în fiecare lună ianuarie din fiecare an, fiindcă au fost ani între 2009 și 2013, când punctul de pensie a fost înghețat și de asemenea 2022-2021 când a crescut în septembrie sau nu a crescut deloc. Ei bine, pe noua lege stabilim exact că pensiile trebuie să crească de fiecare dată în luna ianuarie  pe baza unui mecanism pe care îl avem foarte clar în lege. Inflația plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie. Prin urmare, vă rog să le transmitem tuturor pensionarilor că nu scad pensiile din cauza legii 360 pe 2023.” a spus Ministrul Muncii.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: