VIDEO Ministrul Muncii: Nu poți avea pensie decât dacă ai muncit minim 15 ani

pensie talon bani
Sursă foto: X

Invitată în platoul Puterea Știrilor, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu a respins ferm ideea că românii pot primi pensie minimă fără să fi contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat. Ministrul a subliniat că pentru a beneficia de pensia minimă, este obligatoriu să ai un stagiu minim de 15 ani de contribuție la sistemul public de pensii. Ea a explicat că există excepții pentru pensiile de invaliditate și pensiile de urmaș.

„Nu poți avea pensia minimă decât dacă ai muncit minim 15 ani. Dacă nu ai 15 ani în care ai contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat, nu poți avea pensie.

Avem aici două excepții, pensiile de invaliditate, deci ai avut un accident de muncă din cauza căruia ți-ai pierdut capacitatea de muncă și atunci este o excepție când ți se calculează un stagiu potențial și vei primi pensie, dar este un motiv absolut obiectiv și mai avem o situație, pensiile de urmaș, dar pensiile de urmaș sunt de asemenea pensii care se dau datorită faptului că defunctul a contribuit la sistemul public de pensii, deci este un drept care se acordă soțului, soției supraviețuitoare doar dacă defunctul a avut calitatea de pensionar.” a explicat Simona Bucura-Oprescu.

În plus, ministrul a informat că cei care nu au atins încă stagiul de 15 ani pot încheia un contract de asigurare pentru a completa perioada necesară.

„Este foarte important ca, de asemenea, românii să știe că în cazul în care nu ai 15 ani, poți să închei contract de asigurare până la maxim 6 ani, astfel încât să ajungi la concurența celor 15 ani. Deci, dacă ai doar 9 ani vechime, poți încheia un contract de asigurat astfel încât, plătind să poți avea, în baza unui contract de asigurat, stagiul minim de 15 ani.” a precizat Ministrul Muncii.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: