Plenul Camerei Deputaților a votat măsuri de gestionare a populației de urși ca urmare a mai multor atacuri, unele soldate cu tragedii. Una dintre măsuri se referă la faptul că ar trebui împușcați în perioada următoare 500 de urși, însă acest lucru nu va fi suficient, problemele generate de animale fiind de mai multe tipuri, a afirmat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
„Fără îndoială că legea aceasta va atenua puțin presiunea pe care o resimțim astăzi. Numărul de urși este în mod evident foarte mare și spun asta pentru că îi vedem în județe și în localități unde n-au fost văzuți vreodată. Știm asta uitându-ne la numărul de apeluri la 112. Știm asta uitându-ne la numărul de mesaje de tip RO-Alert, uitându-ne la valoarea pagubelor sau la viețile omenești pierdute deja din pricina lor. Asta înseamnă că trebuie să facem ceva și această lege e un pas în direcția necesară. În același timp însă, eu cred că există în continuare o nevoie de alte măsuri complementare, fie că discutăm despre garduri electrice, fie că discutăm despre pubele protejate, sau alte măsuri care să protejeze viața oamenilor atunci când ursul ajunge într-o comunitate”, a explicat ministrul Mediului, prezent în studioul Puterea Știrilor.
În plus, a mai spus Mircea Fechet, oamenii ar trebui să înțeleagă că hrănirea urșilor este ilegală și îi condamnă pe aceștia la moarte. Odată ce au fost obișnuiți să mănânce felii de pizza aruncate din mașină, urșii aceștia nu mai au nicio șansă să supraviețuiască în habitatul lor natural,.
„E doar o chestiune de timp până când un astfel de urs devine agresiv, moment în care va fi cel mai probabil împușcat. Trebuie să știm că atunci când hrănim urșii, practic îi condamnăm la moarte. Sunt, așadar, multe măsuri pe care le luăm și astăzi și pe care le vom lua în continuare și cred eu că toate ar trebui să plece de la principiul pe care l-am spus și în trecut, respectiv acela că indiferent de situație, viața omului are prioritate”, a subliniat Mircea Fechet.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News