VIDEO Mircea Hava, despre Schengen: Eu cred că până în toamnă va fi reglată și chestiunea frontierelor terestre

La 31 martie, România intră în Schengen aerian și maritim, deocamdată. Duminică, toate controalele la frontiere, cu excepția celor terestre, vor fi ridicate. Cu toate acestea, autoritățile anunță că vor exista controale inopinate.

Despre intrarea în Schengen și în ce privește frontierele terestre, a comentat prin telefon europarlamentarul PNL Mircea Hava.

„Tot timpul există un dacă. Pe mine mă deranjează, dar trebuie să-l spun, pentru că n-am o certitudine în sensul ăsta. Dacă vom rămâne în această alianță, să lucrăm împreună și la Bruxelles, să lucrăm foarte serios împreună, vom avea șanse mai mari. Nu putem să facem presiuni degeaba, rostind discursuri lacrimogene, despre Maria Tereza, despre cine vreți dvs. legat de Austria. Nu, asta nu rezolvă nimic, asta poate, creează nervi și lucruri care nu sunt bune. Trebuie să discutăm, să fim diplomați, să le explicăm, să-i aducem mai mult în România, să le arătăm care sunt adevărurile. Și totuși trebuie să aflăm odată și odată de ce nu. Pentru că dacă există un nu, trebuie să aflăm. Lucrurile acestea pot să fie reglate, dar nu cu povești de astea de legate de petrol, de port, am înțeles că trebuie să dăm ceva. Fiecare vrea să dea ceva ce nu-i al lui, ca să regleze ceea ce nu știe cum se poate regla. Eu cred că până în toamnă lucrurile se vor lămuri. Vor fi alegeri și în Austria, sunt alegeri la noi, sunt alegerile europene în toată Europa și cred că noii politicieni care vor veni acolo, noi și vechi, dar cu alte gânduri, vor face posibil ca și România, și Bulgaria se intre în Schengen și să nu mai fie această umilință”, a afirmat europarlamentarul.

Legat de faptul că, la Congresul PPE de la București, a fost introdus amendamentul privind intrarea în Schengen, însă discursul cancelarului austriac a arătat clar că nu există încă o decizie favorabilă României, europarlamentarul spune că acest lucru demonstrează că grupul PPE este unul tolerant, care permite exprimarea părerilor fiecăruia.

„Sunt unii care cred că este nevoie mult mai mult de Austria, decât de România în Schengen. Cred că așa gândesc unii și pur și simplu aici se fac niște vodeviluri: Vai, Dumnezeule, am ajuns la vamă și când am văzut că trebuie să dau pașaportul, era să pățesc ceva. Dar întrebarea mea este dacă ai fi ajuns astăvară cu mașina la vamă și ar fi trebuit să scoți pașaportul după ce în mașină mai aveai și un copil de 4 ani, ce ai fi făcut? Vă spun eu ca diplomat, deputat și ce vreți dvs. Nu poți să intri în față. Asta este o chestiune de cei 7 ani de acasă. (…) Ei trebuie să vadă, să simtă. Pentru că în momentul în care ești acolo, pot să negociezi altfel. Uită-vă la toate aceste negocieri făcute nu de țările respective, ci de țările prietene. Intrarea Suediei în NATO. Turcia a luat trei șuruburi de avion, a mai dat o cutie de vopsea să vopsească o aripă julită și imediat a fost de acord. Deci, lucrurile, dacă se doresc să se facă, se pot face, însă pe calea diplomației”, a subliniat Mircea Hava, prin telefon, în emisiunea Puterea Știrilor.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: