VIDEO Mircea Hava: Fermierii cer aceleși condiții de calitate impuse și produselor venite din afara Uniunii

Prezent în emisiunea Puterea Știrilor, Mircea Hava, europarlamentar PNL, a vorbit despre cele mai recente proteste ale fermierilor în fața instituțiilor europene, la Bruxelles.

„Văd că încă este această tărăgănare și văd, Comisia ține încă de ceea ce a enunțat înainte. Protestele vor fi în continuare, pentru că fermierii belgieni nu renunță și nu renunță pentru că este existența lor în joc, dar și a noastră, pentru că dacă ei nu produc nimic, noi nu o să mâncăm nimic și o să ne hrănim cu tot soiul de iluzii. Este drept că avem o mare problemă, pământul, nu numai în Europa, cu tot ceea ce înseamnă încălzirea globală, cu tot ce este legat de climă. Dar lucrurile astea trebuie gândite și puse și făcute cu cap, cu minte. Nimeni nu poate să vină aici să taie nordul gordian, ca și Alexandru Macedon”, a mai afirmat Mircea Hava.

Acesta a relatat în continuare primul lor protest, la care au participat fermieri tineri mai ales, cu o medie de vârstă de 35-40 de ani, apoi a arătat care sunt cele mai importante nemulțmiri ale lor.

„Toate acordurile făcute de Europa, nu mai spunem de cine, de Europa cu toți, ne trimit la comparația cu produsele din țările Americii Latine. Vă dați seama că niciodată o portocală făcută în Italia, produsă în Italia nu poate să concureze cu portocala adusă dintr-o țară oarecare din America Latină ca și preț, pentru că este vorba de preț, asta îi interesează pe ei cel mai mult, prețul. De ce au aceia prețurile scăzute? Pentru că ei nu respectă normativele europene, insecticide, ierbicide, tot ce doriți dvs. sunt date atâta cât poate să suporte planta ca să facă producții foarte mari. Și lucrurile astea le știe toată lumea. Pe când în Europa totul este drămuit, totul este verificat. Cred că s-au săturat de toate controalele și toată birocrația care este imensă ca să poată să primească subvenție, a mai spus europarlamentarul.

Fermierii, explică acesta, cer ori mărirea subvenției ori prețuri corecte. Însă prețurile corecte nu pot să ducă decât la o inflație, întrucât produsele europene își vor dubla prețul, lucru care ar avea drept urmare scăderea puterii de cumpărare.

„Deci suntem într-un cerc care trebuie rezolvat. De undeva trebuie apucat firul și trebuie rezolvat. Parlamentul trebuie să înțeleagă, să reducă birocrația, să înțeleagă că aceste contracte, aceste acorduri trebuie nu denunțate total, dar trebuie reglementate, pentru că nu putem să cântărim același obiect cu două măsuri. Vă dau un exemplu. În România, s-a făcut recent o analiză la lămâile aduse din Turcia și lămâile aduse din Italia. Cele din Turcia au de peste șapte ori otrava care ne ucide, față de lămâile din Italia, care sunt în standardele, hai să spunem, europene din punct de vedere al otrâvurile, să folosesc termenul ăsta. (…) Ce facem, omorâm oamenii ? Le dăm voie conștienți, aducând asemenea produse de acolo, sau ne protejăm un pic mai mult pe noi ? Eu nu spun să închidem și să punem taxe vamale, însă ar trebui să cerem aceleași condiții, a explicat Mircea Hava.

Europarlamentarul a amintit de inițiativa Partidului Popular European de a condiționa produsele din exteriorul Uniunii Europene de o anumită calitate.

„Da, domnule, dumneata îmi produci și-mi aduci această marfă în aceste condiții. În aceste condiții, intri pe piață, nu, nu intri pe piață. (…). Avem o inițiativă, PNL-ul din EPP avut o inițiativă dl. vicepreședinte Buda al Comisiei de agricultură, bineînțeles, toți colegii, de a crește alimentele care sunt în planul de intervenți, a mai spus europarlamentarul PNL, enumerând puiul, mierea, porumbul, orzul. Amendamentele ajung la comisie, acestea vor fi rediscutate. Dacă comisia nu le dorește, se fac negocieri. Este pe prima dată când, zic eu, Parlamentul se ridică și spune: nu, domnule, nu suntem partidul fermierilor. Dar noi trebuie să ocorotim acești oameni care au munciți și care vor să producă ceva”, a subliniat Mircea Hava.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL