VIDEO Muraru: Izolând un partid extremist, R. Moldova, o democrație mică, a făcut pași mai curajoși decât România

Aflat pe lista PNL-PSD pentru Parlamentul European, deputatul Alexandru Muraru a explicat care sunt soluțiile pentru izolarea extremiștilor în cazul în care aceștia vor obține un scor bun în viitorul Parlament European.

„Acesta a fost unul dintre mesajele pe care le-am dat public în repetate interviuri și în intervenții de-ale mele chiar de acum 3 ani. Eu am spus în felul următor: dacă nu va exista o izolare a acestora în Parlament de facto și de iure, atât în ceea ce privește colaborarea politică pe orice proiect politic, cât și dimensiunea parlamentară. În ceea ce privește funcțiile din comisii, aceștia vor prinde curaj, vor fi din ce în ce mai prezenți și exact asta s-a întâmplat cu ei astăzi. Practic, au reprezentanți în toate comisiile parlamentare, în toate structurile parlamentare și singurul consens care s-a putut face între partidele parlamentare este ca acești neofasciști să nu reprezinte România în delegațiile externe. De aceea, când mergem de la Washington la Bruxelles sau în majoritatea statelor, acestora nu li se permite accesul la  aceste delegații”, a afirmat președintele PNL Iași.

Însă, subliniază deputatul, acest lucru nu este suficient, întrucât măsurile care au fost luate împotriva lor au fost slabe și chiar ineficiente.

„Reducerea, spre exemplu, a salariului, a indemnizației cu 50% nu înseamnă nimic. Oamenii aceștia nu trăiesc cu bani din indemnizația pentru Parlamentul românesc. Ei, dacă au făcut ce au făcut acum la sesiunea solemnă de săptămâna trecută, în care o țară întreagă, o Europă  întreagă a văzut acum niște parlamentari care proferau lozinci antisemite, lozinci împotriva unei minorități din Parlamentul României și ei, de luni încolo sunt iarăși în Parlament, iarăși vorbesc în comisii, iarăși vorbesc în plen… Credeți-mă, credibilitatea Parlamentului și a instituțiilor românești scade dramatic în ochii românilor. Noi, ca parlamentari, avem posibilitatea de a face toate modificările pe regulament. O singură modificare nu o putem face, și anume aceea de a anula mandatul unui parlamentar sau retrage mandatul unui parlamentar care se face vinovat de un comportament nepotrivit”, a explicat acesta.

În ce privește posibilitatea de a școate  în afara legii un partid parlamentar, după cum a făcut R. Moldova, în cazul grupării Șor, deputatul afirmă că, din acest punct de vedere, Republica Moldova este un exemplu.

„O democrație mică, la început de drum, a făcut pași mai curajoși decât România. Eu am spus, și repet că legea de înființare, de organizare a partidelor politice nu pune întâmplător acea prevedere legată de scoaterea în afara legii a unui partid politic. S-a întâmplat și în Grecia, acolo unde s-a ajuns la crimă politică. Vedeți dumneavoastră,  că este exact ce s-a întâmplat și în Slovacia, această graniță între violența simbolică, verbală, cumulativă și este escaladată de la de la un an la altul, de la o lună la alta. Această violență simbolică poate trece foarte ușor la registrul violenței fizice și chiar al crimei. Lucrurile astea s-au întâmplat în Europa, în ultimii 70 de ani”, a mai adăugat Alexandru Muraru.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: