Ministerul De Finanțe a anunțat astăzi deblocarea Programului Național de Fertilizare In Vitro, o știre importantă pentru numeroase familii care nu pot avea un copil pe cale naturală, a afirmat Natalia Intotero, prezentă în studioul Puterea Știrilor.
„În anul 2023 am avut 10.000 de proceduri finanțate și peste 24.000 de solicitări eligibile dar pentru care nu am avut suma necesară pentru a le acoperi. Desigur, am avut alături în această perioadă dificilă societatea civilă. Vreau să mulțumesc tuturor reprezentanților societății civile care au mers și la o discuție cu domnul ministru al finanțelor la începutul lunii martie, când fiecare persoană se gândește la femeile din România, femeile însemnând cele care fac posibilă nașterea unui copil. (…) A fost momentul potrivit, au găsit acea portiță și s-au dus cumva peste dl. ministru, explicându-i necesitatea continuării acestui program. Chiar au fost femei însărcinate la acea întâlnire. Cred că una dintre acele mămici a fost absolventă a instituției de învățământ unde dl. ministru a profesat la acea vreme. Acela cumva a fost declic-ul să spun așa și momentul în care dânsul a făcut această promisiune”, a afirmat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Aceasta a adăugat că au fost ceva emoții, întrucât ordonanță de urgență a fost amânată o perioadă de timp, dar că proiectul continuă și că sunt în curs pentru finanțare alte 10.000 de proceduri eligibile pentru anul 2024.
În ce privește suma de bani la care a re dreptul o familie eligibilă, este vorba despre 15.000 de lei, respectiv 3000 de euro pentru procedura de fertilizare in vitro, a mai spus ministrul.
„Din această sumă, o parte de 5.000 lei, respectiv 1.000 euro merge pe partea de decont, de tratament, de medicamente și suma de 10.000 lei, respectiv 2.000 euro merge pe partea de cheltuieli, adică pentru procedura de inseminare, de fertilizare”, a explicat Natalia Intotero.
După anunțul dat astăzi de Marcel Boloș, în perioada următoare, responsabili din Ministerul Familiei vor face demersuri pentru obținerea banilor, urmând ca din aprilie să poată fi primite solicitările.
„Condițiile rămân aceleași, nu se schimbă absolut nimic, iar în viitor ne propunem un cadru legislativ unde să avem mult mai multe măsuri pentru a-i susține pe tineri în vederea realizării unei familii, pentru a-i susține și a-i încuraja pe tineri să aibă copii la vârsta optimă de 20-30 de ani, dar și pe cele monoparentale, sau care au copii cu probleme de sănătate, cu dizabilități, familiile cu mai mulți copii. De ce nu trebuie să îi ajutăm și să încurajăm cât mai multe familii să aibă copii și, având în vedere că este chiar o datorie morală din partea Guvernului României pentru cetățenii României. Dificultățile cu care românii s-au confruntat și nu numai românii, cetățenii europeni, pentru că este o problemă a întregii Uniunii Europeni scăderea demografică, iar România, conform datelor provenite de la Institutul Național de Statistică, pe primul semestru al anului 2023, a înregistrat cea mai mică natalitate din ultimii 145 de ani. Deci, eu cred că aici trebuie să fie cumva o prioritate a Guvernului actual al României și a viitorului Guvern, mai multe măsuri sociale pentru a susține cetățenii țării noastre, pentru a rămâne aici, acasă, pentru a-și întemeia familii și pentru a avea copii”, a adăugat ministrul Familiei.
La întrebarea firească, în condițiile în care programul a fost unul de succes, de ce a întârziat atât de mult timp decizia privind continuarea lui, Natalia Intotero spune că acesta funcționează diferit de alte proiecte similare.
„Eu cred că dl. ministru și specialiștii din cadrul Ministerului Finanțelor nu au înțeles cum funcționează acest program. Spre deosebire de alte programe, în momentul în care sunt alocați banii, într-o perioadă scurtă de timp aceștia sunt și cheltuiți și se prezintă toate documentele justificative. Acest program este diferit. A început în anul 2022, undeva după jumătatea anului 2022, la vremea respectivă fiind 2000 de proceduri finanțate, iar pentru 2023 – 10.000 cu toate că a început în anul 2022. Prima naștere am avut-o în octombrie 2023. De ce? Pentru că nu e obligatoriu ca tratamentul să dea rezultate de la prima încercare. Fiecare cuplu are dreptul la trei încercări. Apoi, în momentul în care medicii spun: da, sunteți ambii parteneri pregătiți pentru această procedură, urmează decizia, urmează toate acele analize, un anumit tratament, în fine, este un proces mai îndelungat”, a explicat ministrul.
Aceasta a mai arătat că România acordă suma de 3.000 de euro, respectiv 15.000 lei, în timp ce în alte țări procedura este suportată în întregime de stat.
„Sunt familii pentru care suma de 3.000 euro este suficientă, dar sunt și familii care au nevoie de un tratament mai îndelungat, cu costuri mai mari. Și, atunci, 3.000 euro nu este suficient. Și în nașterile pe care le-am avut până acum, din discuțiile cu părinții copiilor care s-au născut cu ajutorul acestui program, marea majoritate mi-au spus că au adus și ei o contribuție, că nu a fost suficient această sumă, dar avem și foarte multe cupluri pentru care această sumă a fost suficientă. De aceea cred eu că este de datoria noastră să fim mai atenți atunci când cetățenii ne semnalează necesitatea unui program, nu doar să încercăm noi, politicienii, să venim cu propuneri de programe care poate nu satisfac întotdeauna nevoile cetățenilor. E foarte important să-i ascultăm și să venim cu politicile publice aferente pe problemele cetățenilor noștri. Și vreau să mulțumesc primului ministru, vreau să mulțumesc coaliției și domnului ministru Boloș, care a înțeles în cele din urmă necesitatea continuării acestui program”, a completat Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News