Noua Ordonanță de Urgență privind managementul instituțiilor publice de cultură, care aduce o completare la condițiile prevăzute până acum precum și limitarea la cinci ani a duratei contractului directorilor a generat numeroase discuții în spațiul public. Astfel, unii specialiști din domeniu sunt de părere că nu era nevoie de această ordonanță și că noile propuneri au fost făcute fără o consultare reală a celor implicați.
„Am avut foarte multe discuții, am avut dezbateri cu toți cei interesați. Părerile sunt împărțite, dar pe mine ce mă interesează cel mai mult este părerea majorității, iar aceasta este reprezentată de sindicate. Practic, această modificare a apărut și în urma furtului tezaurului de pe teritoriul olandesc când s-a dovedit că, deși la șefia Muzeului Național de Istoria României era o persoană cu foarte multă pregătire în domeniu, din punct de vedere al managementului, ceea ce s-a întâmplat și ulterior gestionarea situației a lăsat mult de dorit”, a explicat Natalia Intotero.
Sunt două lucruri diferite, una este să fii un bun specialist și alta este să fii un bun gospodar, care să știe cum să gestioneze și mai ales cum să prevină o situație de criză. Un asemenea eveniment nefericit poate să pună capăt unei cariere solide, a adăugat ministrul, în cadrul ediției de marți, 15 aprilie, a emisiunii Puterea Știrilor.
„Solicitările primite din partea angajaților din domeniul culturii, discuțiile cu sindicatele, Cartel Alfa, BNSE, Fair, CulturMedia, toate acesteau condus la această modificare. Acum, că sunt unii directori care se tem că-și vor pierde funcțiile și acuză că modificarea va duce la politizare… Dimpotrivă, numirea managerilor este politizată în prezent. De peste patru ani nu s-au mai organizat concursuri pentru funcțiile de manager sau director. În toți acești patru ani, numirea din 30 în 30 de zile sau din 60, 90 sau maximum 120 de zile, a unui mandat, ca să fie în pixul unui ministru, despre ce vorbim? Nu asta este politizare?”, se întreabă Natalia Intotero.
De altfel, angajații din domeniul cultural au acuzat că, în cei patru ani, aceste concursuri au fost închise, iar sindicatele au răbufnit, a explicat, în cotinuare, ministrul Culturii.
„Vreau să le mulțumesc tuturor membrilor de sindicat pentru toată deschiderea pe care au manifestat-o în aceste zile și vreau să le mulțumesc și celor care sunt supărați, pentru că le voi demonstra că aceste concursuri vor aduce plus valoare instituției. Iar faptul că deschidem aceste concursuri, pentru toți cei care își doresc, nu înseamnă că cineva vrea să submineze actul cultural, dimpotrivă. Vrem să aducem plus valoare și, pe lângă specialiștii din domeniu, le dăm posibilitatea și altor specialiști din alte domenii, respectiv științe juridice, economice, umaniste”, a încheiat Natalia Intotero.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News