Nelu Tătaru, vicepreședinte PNL a discutat în emisiunea Puterea Știrilor despre dosarul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. Întrebat dacă este de acord cu apelul făcut de colegul său, Daniel Fenechiu, pentru demisia ministrului Alexandru Rafila, Tătaru a răspuns că decizia de a demisiona este una personală și ține de onoarea celui aflat în cauză.
„Cred că este strigătul pe care l-am fi auzit de la foarte mulți români, chiar foarte mult în momentul acela trebuie să judecăm un pic mai pragmatic. Dacă domnul ministru Rafila consider că putea face ceva mai mult și acei bolnavi puteau trăi, este o decizie a dânsului, este un act de onoare, la fel este premierul care la un moment dat dacă consideră că se putea face ceva pentru sănătatea românească, poate lua acea decizie de a remania un ministru. Dincolo de toate, să spunem că suntem de acord să plece un om, rezolvăm situația în sistemul medical românesc sau în Ministerul Sănătății. Da, cred că unii au plecat de la minister și pentru mai puțin de atât, dar, repet, decizia unei demisii este a celui aflat în cauză.
Trebuie să acceptăm că în acest moment sistemul medical se târâie, că vorbim noi că avem subvenții prea puține, că avem lipsa unor ghiduri. Asta le poate face comisia de specialitate, Ministerul Sănătății și cele șase Universități de Medicină și Farmacie. Și dacă domnul Rafila consideră că într-adevăr n-a greșit cu absolut nimic, atunci cei care îi cer demisia, greșesc. Deși eu am o părere contrarie”, a concluzionat Tătaru.
În contextul discuției despre lipsa încrederii publicului în sistemul de sănătate, Tătaru a subliniat că problemele structurale rămân nerezolvate.
„Noi știm foarte bine că sistemul de sănătate public are o parte asupra lui, că vrem, că nu vrem și știm foarte bine că deocamdată pacientul merge după doctor și nu merge după unitatea spitalicească. În momentul în care vom ajunge ca pacientul român să ajungă la un spital, indiferent de cine este de gardă și cine va opera, atunci putem spune că am făcut un pas în sistemul medical românesc. Pe de altă parte, când ajungem într-un spital și vom vedea că există ghiduri și protocoale, indiferent cât de mult ar costa ele, vom gândi că avem un act medical de calitate și se respectă un ghid și un protocol aplicat. Pe de altă parte, când vom vedea că un medic care operează 100 de pacienți pe lună este plătit diferit față de cel care operează unul sau niciunul, atunci vom spune că într-adevăr, s-a schimbat ceva în sistemul medical românesc.
O reformă în sistemul medical românesc este absolut necesară. Spuneam când eram ministru și, repet, în continuare, 80% dintre manageri n-au ce căuta în acest moment la conducerea unităților medicale din România. În spațiul public mă refer”, spune Tătaru.
Întrebat de ce schimbările necesare nu au fost realizate până acum, Tătaru a indicat rezistența sistemului și interesele politice care blochează progresul.
„În condițiile în care, să spunem s-a pus într-o funcție un om politic numit, dă-i voie șase luni de zile să se vorbească despre el că este bun, este un profesionist. Când am pus un profesionist într-adevăr, să spunem că l-am scos un pic din ghearele sistemului, sistemului medical sau sistemului bancar sau ce sistem vrem de la noi din România și l-am protejat un pic să schimbe ceva. Dar când vedem că acel om nu face absolut nimic, îl schimbăm. Eu n-am avut o problemă cât am fost ministru să schimb managerii de la spital și în fiecare lună dacă a fost problemă”, explică fostul ministru.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News