VIDEO Nicolae Negru, analist politic: R. Moldova are nevoie de un Parlament European funcțional, care să o sprijine

 

Invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, analistul politic Nicolae Negru a vorbit despre alegerile prezidențiale din acest an din R. Moldova și despre diferitele scenarii legate de cine va obține majoritatea la finalul lunii octombrie.

„Să zicem că nu câștigă Maia Sandu și câștigă cineva apolitic. Dar dacă va fi un reprezentant al intereselor Moscovei, desigur, asta  va face rău Republicii Moldova, candidatura respectivă sau persoana respectivă se va opune, cu siguranță, începutului negocierilor cu Uniunea Europeană. Desigur că va renunța la sancțiunile pentru intreprinderi sau pentru politicieni din Federația Rusă. Desigur că va crea probleme pentru Ucraina, fiindcă pe teritoriul Republicii Moldova trec grânele ucrainiene. E adevărat președintele în Republica Moldova nu este atotputernic, avem o republică parlamentară. Va depinde și cine va câștiga alegerile parlamentare de anul viitor. Dar dacă pierde Maia Sandu, atunci șansele ca parlamentarele să fie câștigate de o forță poate nu, evident, prorusă, dar o forță care se zice că e neutră, adică nici cu unii, nici cu alții, nici cu ei, nici cu Rusia – desigur că e o perspectivă la care eu cred că deocamdată e devreme să ne gândim, dar nu putem să excludem absolut nimic. Eu cred că totuși șansele Maiei Sandu sunt solide și că ea va câștiga acest mandat”, a arătat Nicolae Negru.

În ce privește îndemnul Maiei Sandu adresat moldovenilor care au și o altă cetățenie, respectiv română, italiană, germană, de a vota la alegerile europarlamentare din 9 iunie, analistul spune că este un apel firesc.

„Este un apel așteptat. Este important pentru Republica Moldova să existe un Parlament European funcțional, care să o sprijine. Desigur că îi vizăm în primul rând pe parlamentarii din România. Îi chemăm și noi pe cetățenii cu pașapoarte românești din Republica Moldova și din afara Republicii Moldova să meargă la vot, să voteze, să-i voteze pe cei care vor sprijini și Republica Moldova și vor sprijini și Ucraina în efortul ei de a învinge Rusia sau de a rezista Rusiei. Fiindcă destinul Republicii Moldova depinde și de războiul din Ucraina. Așa că nu ne rămâne și nouă decât să susținem aceste demersuri, aceste apeluri”, a subliniat Nicolae Negru.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: