Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a subliniat, în cadrul unei reuniuni internaţionale despre violenţa domestică în societatea actuală, că este nevoie de mai multe femei în posturi cheie, pentru a diminua acest flagel.
„Vreau să ajut. Aceasta este deviza și mesajul meu. Vreau să ajut, vreau să fiu parte a soluțiilor, iar ușa mea rămâne deschisă”, a transmis senatoarea PNL celor prezenți la reuniune.
„Aproape 300 de persoane pe zi au fost victime ale violenței domestice în România. Pe parcursul lui 2023 s-au înregistrat 108 831 de astfel de cazuri. Cele mai multe în mediul urban.În 94 710 situații, polițiștii au intervenit ca urmare a sesizărilor prin apel la 112.
„Crezul meu este că numărul cazurilor este de câteva ori mai mare”
„Din păcate avem o ușoară creștere față de anul 2022. Poate că victimele încep încet, încet, să se opună agresorului iar campaniile își ating țintă.(…). Există două școli de gândire concurențiale: pe de o parte cei care cred că este suficient să promovăm legislație punitivă asupra agresorilor iar statul român a făcut destule progrese în acest sens deoarece avem o lege pe model occidental care protejează vicitima și îndepărtează imediat agresorul”.
„Tot mai multe ordine de restricție sunt emise”
„De cealaltă parte sunt cei care vor să sădească de azi semințele educației atât la școală cât și în familie, fapt care va contribui la diminuarea acestui flagel. Trebuie să inițiem campanii de informare și sensibilizare! Este vital să învățăm tinerii despre relațiile sănătoase”, a adăugat Nicoleta Pauliuc.
Un număr mai mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În primele 3 luni ale acestui an, au fost emise 2.945 de ordine de protecţie provizorii, 1.178 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată.
Evenimentul intitulat „Violenţa Domestică – O vulnerabilitate a societăţii actuale” s-a desfăşurat luni, 20 mai, la Palatul Parlamentului, organizator fiind Asociaţia D.A.R. (Dăruire, Apreciere, Responsabilitate), în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
Printre invitaţii la reuniunea organizată în Sala Drepturilor Omului au fost si ministrul Familiei, Natalia Intotero, Victoria Stoiciu, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, parlamentari, diplomaţi străini, reprezentanţi ai societăţii civile din România şi Republica Moldova.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News