Skip to content
Politică

VIDEO Nicușor Dan a uitat promisiunile din campania electorală: „E o normalitate să ai 19 grade” în casă

Inquam Photo / Octav Ganea

Nicușor Dan a uitat repede promisiunile din campania electorală și acum i se pare „normală” o temperatură de 19 grade în case. Primarul de București nu știe ce înseamnă doar 19 grade în casă, pentru că el are o centrală de apartament care îl ajută să treacă fără probleme de această iarnă.

Ce fac cei care nu au fost la fel de norocoși? Nicușor Dan le spune că 19 grade sunt noua „normalitate”.

„Să știți că sunt țări europene în care asta e o normalitate, să ai 19 grade”. Deci „normalitatea”, așa cum o definește primarul general al capitalei, este de 19 grade. Exact acest lucru a spus, oricât a încercat ulterior să se corecteze. În același interviu, Nicușor Dan a mai afirmat: „Lumea (n.r. din București) s-a obișnuit undeva la 22 de grade”. Adică problema din București e că oamenii s-au „obișnuit” la 22 de grade, nu că „normalitatea” ar fi la 22 de grade în case.

Citind comentariile de pe pagina de Facebook a lui Nicușor Dan, aflăm că în multe situații, cele 19 grade sunt o pură fantezie în multe apartamente. Bucureștenii se plâng că au 15 grade în case, iar caloriferele sunt reci de la începutul iernii.

Explicațiile lui Nicușor Dan despre cele 19 grade din Europa de Vest sunt eronate din mai multe puncte de vedere. În primul rând, în Europa de Vest temperatura medie iarna este mai mare decât la București. Apoi inclusiv în Roma sau Barcelona, orașe însorite, cetățenii pornesc caloriferele iarna și au căldură, ceea ce la București e doar un vis. În al doilea rând, Nicușor Dan vorbește despre o „normalitate” a celor mai atenți la buzunarul lor în Europa de Vest sau a celor fără posibilități financiare foarte mari. În Europa de Vest, gazele sunt de câteva ori mai scumpe decât în România, pentru că multe țări nu au resurse de gaze și trebuie să importe totul.

Nu s-a gândit Nicușor Dan la bătrânii din București care ar trebui să stea la „normalitatea” de 19 grade și cum le vor îngheța mâinile în casă. Poate primarul trebuie să afle că persoanele vârstnice au nevoie de o temperatură mai mare în case, pentru a nu risca să se îmbolnăvească.

Problema încălzirii electrice este foarte păguboasă deoarece provoacă numeroase probleme și energia electrică se întrerupe pe perioade din ce în ce mai lungi. Cu cât sunt mai multe calorifere cu atât crește consumul de energie electrică al României, ceea ce constrânge țara noastră să importe energie. Când se ajunge la import de energie în astfel de perioade, se face întotdeauna la un preț mult mai mare. Chiar dacă cumpărăm energie electrică, rețeaua din România nu are capacitatea să susțină milioane de calorifere electrice care funcționează în același timp, câteva ore pe zi. Adică degeaba cumpărăm, dacă n-o putem transporta..

Prin urmare, soluția cu caloriferul electric duce la: facturi mai mari pentru cetățeni, România plătește mai mult pentru energia electrică importată, România plătește mai mult pentru reparațiile la rețeaua de energie electrică. Între timp, cetățenii plătesc și pentru căldura pe care n-o primesc. România va trebui să-și schimbe rețeaua de energie electrică pentru a putea permite un consum mai mare, în aceste condiții.

Primarul „19 grade” era bun pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, atunci ar fi găsit oameni care să-l creadă. „Normalitățile” apar doar în regimuri dictatoriale. În democrație, cetățenii trebuie să aibă dreptul de a alege dacă vor 19 grade în case sau 25 de grade, și nu e treaba politicienilor să impună „normalități” și nici nu e treaba politicienilor la ce temperaturi s-au „obișnuit” oamenii.  

Sistemul de încălzire din București este distrus, după cum se poate observa. Nicușor Dan nici măcar nu ia în considerare soluția de a construi centrale de cartier pentru care UE alocă fonduri și care se dovedesc mult mai ecologice și mai puternice decât ELCEN.

Nicușor Dan vrea să cumpere ELCEN cu 250-300 de milioane de Euro, o companie care are tehnologie veche, care abia mai funcționează și în niciun caz nu respectă normele ecologice din zilele noastre. Probabil Nicușor Dan e un colecționar de vechituri. Dar nu cumva tot Nicușor Dan spunea că Primăria București e în faliment? Se pare că Primăria e prosperă și vrea să arunce 300 de milioane de Euro pe o companie învechită.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *