VIDEO Nicușor Dan, singur la „dezbaterea” prezidențială de la Digi24

Sursa foto: Digi24

Nicușor Dan este în direct la Digi24 și răspunde întrebărilor jurnaliștilor. Candidatul independent la prezidențiale a fost invitat la o dezbatere electorală, alături de contracandidatul său, George Simion, care nu s-a prezentat însă în această seară în studioul Digi24.

Urmăriți dezbaterea în format live text:

ACTUALIZARE 19.50 Despre scoaterea României din programul Visa Waiver și relația cu SUA:

Nicușor Dan: E inadmisibil ca un candidat la președinția României și care se declară suveranist să spună că a militat pentru ca România să fie scoasă din programul Visa Waiver pentru vizitele mai mici de 90 de zile în SUA. E slugărnicie, în opinia mea. Trebuie să recâștigăm încrederea în urma mesajelor diverse venite după alegeri. Sunt foarte bucuros privind mesajele ambasadorilor care au spus că alegerea este între America și Rusia. Ei recunosc o interferență rusă în alegerile din noiembrie și mi-aș dori să lămurim foarte, foarte clar faptul anulării alegerilor din noiembrie și, din momentul acela, să continuăm parteneriatul strategic cu Statele Unite.

Întrebare: România intră în programul Visa Waiver anul acesta?

Nicușor Dan: Nu vreau să promit. Tot ce pot să spun e că mă voi concentra pe relația cu SUA și lămurirea acestor îndoieli ale oamenilor din administrația Trump pe care le au privind România.

Întrebare: Dacă Donald Trump v-ar propune aurul de la Roșia Montană în schimbul unor garanții de securitate, ce ați face?

Nicușor Dan: Nu există acest scenariu. Nu va exista o astfel de discuție care să nu fie pregătită în cele mai mici detalii de aparatul tehnic, înainte ca ea să aibă loc. România e membră NATO. Bineînțeles că ne bucurăm de parteneriatul strategic cu SUA, care dă extra garanții de securitate. Deci nu există această ipoteză.

ACTUALIZARE 19.39 Dacă primiți pe masă o lege care mărește TVA de la 19%, ce veți face?

Nicușor Dan: Mă voi asigura să nu fim în această ipoteză.

Întrebare: Ne puteți da trei exemple de cheltuieli consistente pe care le-ați tăia? Aveți și cifre?

Nicușor Dan: Pot să vă spun ce am făcut la Primărie: tăieri la investiții în parcuri, am amânat plata ajutoarelor sociale. Nu am o listă în momentul acesta, ca să discutăm foarte onest, dar există multe locuri de unde putem să tăiem.

Întrebare: Reforma administrativ-teritorială: când o vedeți implementată și în ce mod?

Nicușor Dan: Nu mai devreme de 2 ani și jumătate, 3. Dacă vorbim de reforma administrativ-teritorială, logic e să intre în vigoare cu mandatul noilor primari din 2028. Trebuie să se bazeze pe studii, nu să fie făcută pe genunchi. Cea din 1998 a fost destul de bine fundamentată. Era vorba de a echilibra economic România și a reușit. Acum suntem într-o paradigmă economică diferită. Modelul economic de acum se bazează pe activitățile economice din marile orașe și noi trebuie să reușim să distribuim bogăția din marile orașe în jurul lor.

Nicușor Dan: Mesajul meu e că, în definirea politicii fiscale și economice a României, trebuie să ne uităm cu mare atenție la firmele private care aduc capital.

Întrebare: Sunteți de acord cu o „listă a rușinii”?

Nicușor Dan: Cred că există foarte multă rezistență la rușine în România. Trebuie să fim foarte atenți cu managementul companiilor de stat, acolo e mult de lucrat. E unul din motivele pentru care reforme din PNRR au fost întârziate. Există disponibilitate din privat de a ajuta administrația, însă nu le-a fost solicitat. Inclusiv digitalizarea ANAF nu a fost pusă în practică din diferite interese.

ACTUALIZARE 19.35 Cât de gravă va fi situația economică dacă veți ajunge președinte?

Nicușor Dan: Vom reuși să redresăm, asta vă spun. Când am venit la Primărie, nimeni nu ne dădea șanse să ieșim de faliment și am reușit. Putem să ne ducem în 7% pentru 2025, așa cum și-a propus la început Guvernul, și după ce ieșim din această zonă de neîncredere, pe politic și economic, putem să ținem în frâu economia.

Întrebare: Dacă va fi nevoie de creșterea TVA și tăieri de salarii, cine va anunța aceste măsuri: președintele sau premierul?

Nicușor Dan: Nu vom fi în situația asta. Zona privată a economiei e mult mai solidă ca în 2008–2009. Statul trebuie să fie suficient de ferm pentru a încasa taxele care se cuvin.

Întrebare: Puteți garanta că TVA nu va crește?

Nicușor Dan: Da, dau în scris, da. Eu vreau să păstrăm TVA la 19%, cât e astăzi. Putem ține zona fiscală cu TVA de 19%, dacă facem lucrurile pe care vi le-am spus.

ACTUALIZARE 19.30 Economie: Euro la 6 lei și rating negativ de țară?

Nicușor Dan: Noi am avut cel puțin 3 ani în care deficitul a fost scăpat de sub control și situația financiară e dificilă. Însă ea nu e o abstracție, se vede în inflație, în prețurile la facturi inclusiv. Pe de altă parte, la Primăria Capitalei, în 2020, am fost într-o situație și mai dificilă când am preluat mandatul și astăzi ratingul Bucureștiului este peste cel național, pentru că am știut să tăiem acele cheltuieli.

Nicușor Dan: Trebuie să oprim marea evaziune fiscală, să luăm mai repede fondurile europene, să tăiem multe din cheltuielile statului și să ne uităm la companiile statului, unde managementul nu este performant. Cred că putem să evităm scenariul cu leul la 6 lei și cu mari scumpiri în România. Economia privată a României e mult mai stabilă ca în 2008–2009. Trebuie să facem doar ajustările structurale pe bugetul statului și sunt foarte optimist că o putem face.

ACTUALIZARE 19.23 Dacă AUR și PSD vă propun ca premier pe George Simion sau pe Georgescu, ați accepta una dintre aceste nominalizări?

Nicușor Dan: Această ipoteză nu există. Dacă voi câștiga președinția României, evident că semnalul e pentru o guvernare pro occidentală. Președintele are puterea de a alege majoritatea cu care să lucreze.

Întrebare: Totuși, dacă vine o astfel de propunere, susținută de 272 de parlamentari, deci o majoritate stabilă, cum ați putea refuza acel premier? Ați merge către alegeri anticipate?

Nicușor Dan: Această ipoteză nu există. De-a lungul timpului am criticat PSD de multe ori, în mod civilizat și cu argumente. Ce se întâmplă în momentul acesta în teritoriu, opinia majoritară în PSD este că acest partid trebuie să meargă în direcția proeuropeană a României, așa cum îl obligă apartenența sa la PES. E vorba de oameni din PSD.

ACTUALIZARE 19.16 Negocierile pentru Guvern – aritmetica arată că fără PSD nu se poate. Veți acorda premierul către PSD?

Nicușor Dan: Va fi o discuție care va fi tehnică. Sper să dureze cât mai puțin, pentru că România are nevoie de stabilitate. Nu pot să dau un răspuns în momentul acesta.

Eu nu am spus „premier PSD”, am spus că voi discuta cu cele patru partide pro-occidentale și cu minoritățile, pentru a avea un Guvern. Am văzut că președintele României, în acest echilibru de putere, e suficient de puternic să poată impune niște direcții.

ACTUALIZARE 19.14 „Ce mă fac cu voi”, spune George Simion, referindu-se la alegătorii dvs. Ce faceți dvs. cu alegătorii domnului Simion, dacă ajungeți președinte?

Nicușor Dan: Am văzut escaladarea, e normal ca oamenii să aibă opinii diferite, numai că este o escaladare în societate și invit oamenii să se uite la ce am spus eu despre escaladare, ce a spus George Simion. Am spus că există un public nemulțumit de cum s-a făcut politică până acum. Că oamenii au dreptate să fie revoltați, dar să vadă dacă nu cumva această revoltă duce la mai multe tensiuni. Contracandidatul meu a pus mereu paie pe foc.

Vreau o Românie pentru toți românii, vreau ca președintele să medieze diferitele opinii contrare din societate și vreau să ne concentrăm pe obiectivele țării. Voi transmite un mesaj pentru toți românii, deci și pentru cei care l-au susținut pe contracandidat, le voi promite că autoritățile vor lucra în slujba cetățenilor. Încrederea se câștigă greu și se pierde ușor. Voi încerca să arăt oamenilor că autoritățile statului lucrează pentru ei.

ACTUALIZARE 19.09 Dacă veți câștiga alegerile, îl veți propune direct pe Ilie Bolojan ca premier sau veți avea mai întâi discuții cu PSD pentru o eventuală coaliție de guvernare?

Nicușor Dan: Am spus că România nu are nevoie de alegeri anticipate, pentru că a fost deja mult prea multă instabilitate. Avem un Parlament care mai are 3 ani și jumătate mandat, cu acest Parlament doresc să lucrăm. Îmi doresc ca să avem o majoritate stabilă și partidele pro-occidentale să facă parte din guvern și voi porni discuții ca să discutăm pe programul de guvernare.

Mi-aș dori foarte tare ca Ilie Bolojan să fie premier, dar nu vreau să promit asta. Vom avea discuții. Pentru moment, domnia sa și-a afirmat sprijinul, fiind pe o direcție pro-occidentală.

Știrea inițială Invitația pentru această confruntare electorală a fost transmisă ambilor candidați. George Simion, contracandidatul lui Nicușor Dan, nu s-a prezentat în platou.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: