VIDEO Nina Moldovan: Consulatul Onorific al R. Moldova la Cluj oferă sprijin cetățenilor și relațiilor bilaterale 

Nina Moldovan, invitat Puterea Știrilor 15.10

 

La aproape un an de când a fost numită consul onorific al R. Moldova la Cluj-Napoca, Nina Moldovan a vorbit, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, despre ce presupune activitatea sa.

„Un Consulat Onorific are anumite responsabilități ce privesc relațiile bilaterale dintre două state dar și reprezentarea și sprijinirea cetățenilor. Însă este un rol mai puțin extins decât acela al unui consulat general, întrucât cel onorific nu poate emite documente oficiale, vize sau pașapoarte. Însă îi sprijinim pe cetățeni în demersurile lor și îi direcționăm către autoritățile oficiale în România. Bineînțeles, când apar situații dificile, intervenim pe lângă autorități pentru a-i ajuta. Însă, revenind la partea de sprijinire a relațiilor bilaterale, aceasta se face pe mai multe planuri: economic, investițional, cultural, educațional și da, am avut câteva demersuri anul acesta”, a afirmat Nina Moldovan.

Aceasta a enumerat Conferința Internațională Euro Cities 2024, care a avut loc la Cluj-Napoca în mai, la care au participat primari și reprezentanți ai autorităților locale din zeci de orașe europene, precum și câteva din Republica Moldova, chiar dacă țara nu este încă parte a Uniunii.

„Astfel, am avut delegații din Bălți, Ungheni, Cahul și Chișinău și cred că a fost foarte relevant și important pentru domnii primari și reprezentanți ai autorităților locale să își întâlnească omologii, să facă schimb de bune practici, să dezvolte o rețea profesională. Și consider că această apropiere a fost un lucru important pentru orașele respective din Republica Moldova”, a explicat consulul.

Aceasta a amintit în continuare și de Clubul Basarabencelor din România fondat de câteva antreprenoare care, la rândul lor, au dezvoltat comunități solide cu sute de membre la București, Brașov, urmând să facă același lucru și la Cluj.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: