VIDEO UPDATE Atacurile rusești din aproprierea României nu sunt o amenințare

Sursa foto: Captura / Ziare.com

UPDATE 16:40

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis miercuri că „nu a identificat amenințări de natură militară la adresa teritoriului național”, reacția MApN venind după un nou atac cu drone al armatei ruse asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre.

„Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate în mod repetat de forțele armate ale Federației Ruse împotriva zonelor locuite de populația civilă și elementelor din infrastructura critică ale Ucrainei. Războiul de agresiune declanșat de forțele ruse împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, se spune într-un comunicat de presă al MApN.

„În ceea ce privește atacurile cu drone, efectuate în cursul nopții trecute, împotriva infrastructurii porturilor dunărene Ismail și Reni, situate în apropierea granițelor României, structurile Ministerului Apărării Naționale care asigură monitorizarea spațiului aerian nu au identificat amenințări de natură militară la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”, afirmă sursa citată.

De asemenea, MApN „a întărit măsurile de vigilență stabilite conform planurilor naționale și aliate și monitorizează în permanență spațiul național terestru, maritim și aerian, în cooperare cu structurile NATO, acționând pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat.”

Reamintim că Rusia a atacat din nou porturile Reni și Ismail din Ucraina, aflate la granița cu România. Imagini cu atacul aerian, care a avut loc în noaptea de marți spre miercuri, au fost filmate de marinari români aflați la câteva sute de metri distanță. Bubuiturile s-au auzit și în Galați.

Știre inițială:

Forţele aeriene ucrainene au declarat miercuri, 16 august, că un grup mare de drone ale armatei ruse a intrat în gurile Dunării şi s-a îndreptat spre porturile fluviale Reni și Izmail, aflate la câțiva kilometri de vama de la Giurgiulești.

Grupurile de social media au raportat că au auzit tiruri ale sistemelor de apărare aeriană în zona din apropierea a două porturi dunărene – Izmail şi Reni. „Mamă, cum s-a simțit căldura până aici”, spune un navigator român, într-o filmare realizată în apropierea exploziei, conform Ziare.com.

Câțiva marinari români au filmat exploziile înregistrate în portul Reni. Potrivit uneia dintre filmări, o a doua rundă de drone iraniene Geran au fost trimise înspre portul dunărean Reni în jurul orei 4.00, în dimineața zilei de miercuri, 16 august.

Din primele informații făcute publice de Ucraina reiese că dronele iraniene au lovit cel puțin un depozit de cereale.

Guvernatorul regiunii sudice Odesa, Oleh Kiper, le-a cerut locuitorilor din districtul Izmail, în jurul orei 1.30, să se pună la adăpost, dar a anulat alerta de raid aerian o oră mai târziu.

Prin porturile ucrainene de pe Dunăre erau transportate un sfert din exporturile de cereale înainte ca Rusia să se retragă din acordul susţinut de ONU care asigura un transport sigur pe Marea Neagră. De atunci, porturile Izmail şi Reni au devenit principala rută de ieşire, cerealele fiind trimise pe barje către portul Constanţa pentru a fi expediate mai departe.

Un atac rusesc asupra portului Izmail a dus la creşterea preţurilor mondiale ale alimentelor la începutul lunii august.

 

Autor

  • Oana Voicu

    Oana Voicu, redactor PS News. Cu o experiență de 5 ani în presa online, a terminat Facultatea de Jurnalism și Știintele Comunicării.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL