VIDEO Noi detalii despre prelungirea PNRR: „Comisia va fi obligată!”

sursa: Inquam

 

Faptul că România a obținut decizia de prelungire a Planului Național de Redresare și Reziliență cu 18 luni nu este doar reușita noastră, ci și a altor state membre. Multe dintre acestea au investiții contractate, ceea ce ar duce la dificultăți financiare în momentul în care se încheie finanțarea din PNRR, după august 2026, a explicat Adrian Câciu, deputat PSD, în direct, la Puterea Știrilor.

„După votul din Comisie, urmează cel al Parlamentului European. Dacă acesta va fi unul favorabil, Comisia va fi obligată să facă o modificare a regulamentului privind PNRR-ul și să prelungească acest termen pentru realizarea investițiilor cu 18 luni. Am auzit voci de la Bruxelles, din Comisie, că acest lucru este imposibil. Nu trebuie să uităm, Comisia este ca un guvern al unui stat, este o instituție executivă”, a afirmat Adrian Câciu.

Acesta spune că se așteaptă la un vot favorabil, fiind implicate numeroase țări ca Germania, Franța, Italia,  Spania. De asemenea, sunt țări, cum este cazul Greciei, Portugaliei, care au întârzieri masive în ceea ce înseamnă partea de investiții.

„Mai mult decât atât, există o nevoie de flexibilizare a regulilor PNRR, întrucât mecanismul a fost înființat când era pandemie, deci era vorba despre un anumit tip de reziliență economică. După aceea a venit războiul, criza energetică, a trebuit adaptat. Acum, nevoia de creștere a competitivității la nivel european, de înarmare, deci sunt elemente care vin pe parcurs și au nevoie de adaptare”, a mai spus deputatul PSD.

În ce privește România, avem multe investiții care nu se pot realiza într-un an jumătate sau în doi ani de zile. Unele încep în perioada unui mandat și se încheie în altul, cum s-a și întâmplat, de altfel. Construcția sau modernizarea unei căi ferate, a unei autostrăzi nu pot fi făcute în doi ani de zile, a mai punctat invitatul.

„Sunt lucruri obiective, nu discutăm de faptul că un ministru nu a semnat un document. Acestea sunt chestiuni birocratice care nu se rezolvă prin reglementări europene. În plus, această chestiune trebuia asumată poate și de anul trecut. Noi am încercat și anul trecut să punem această propunere pe masă, însă vechiul Parlament European nu a vrut să audă. Noul Parlament European și noile comisii par că sunt mai deschise spre această opțiune”, a subliniat Adrian Câciu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: