VIDEO Noi reguli pentru asistenții maternali. Ministrul Familiei: Am introdus o limită

Sursa: captura de ecran

În cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Natalia Intotero, ministrul Familiei, a prezentat o serie de reforme menite să îmbunătățească condițiile de îngrijire pentru copii în sistemul de asistență maternală. Aceste modificări vizează în special situația copiilor care se află în îngrijirea asistenților maternali care nu mai îndeplinesc condițiile necesare.

„Acei copii, care vor rămâne fără asistenții maternali, vor fi dați altor asistenți maternali sau centrelor care se ocupă de îngrijirea acestora. De asemenea, o altă modificare la care am ținut foarte mult este ca acești asistenți maternali să domicilieze într-o localitate care să aibă acces la educație și la sănătate. Am întâlnit și cazuri când acești copii locuiau în zone izolate. Deci, un asistent maternal primește pentru fiecare copil pe care îl are în grijă suma de 1.194 lei, iar dacă are în grijă un copil cu dizabilități o să primească 1.791 lei.

Am introdus și o limită, deci nu mai ai voie, cum a fost cazul la Timiș, să ai cinci copii minori în grijă, maxim doi copii, cu excepția fraților. În general, ei sunt încadrați pe salariul minim pe economie, la care se adaugă următoarele sporuri 15% pentru al 2-lea copil, 25% pentru copilul cu dizabilități, 10% spor pentru condiții vătămătoare, până la 7,5% spor de continuitate a activității, 346 lei pe lună indemnizația de hrană, vouchere de vacanță, în funcție de demersurile făcute de DGASPC-uri și de fondurile disponibile la CJ-uri. Un asistent maternal care are toate aceste drepturi poate să ajungă până la suma de 6.000 lei pe lună. Nu este o sumă de neglijat, mai ales că marea majoritate a acestora locuiesc în mediul rural, locuiesc în orașe mai mici, unde și puterea de cumpărare este alta”, a spus Natalia Intotero.

Ministrul a încheiat prin a afirma că asistenții maternali vor avea și drepturi de concediu, consolidând astfel statutul acestei categorii profesionale esențiale.

„Când se va discuta noua lege a salarizării, vom acorda o atenție mai mare acestei categorii profesionale, astfel încât să nu fim acuzați că salariile nu sunt pe măsura activității lor și le-am pus inclusiv posibilitatea ca ei să aibă drept de concediu”, a adăugat Intotero.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: