VIDEO Nu cred că românii vor alege un politician cu profil infracțional, ca George Simion – Remus Pricopie

Remus Pricopie, invitat Puterea Știrilor 24.03

Legislația electorală ar trebui modificată, este de părere Remus Pricopie, referindu-se la cerința celor 200.000 de semnături care nu pot fi verificate, întrucât Biroul Electoral are la dispoziție doar 48 de ore de la depunerea listelor, pentru a da un răspuns. Aceasta nu este însă singura soluție, adaugă rectorul SNSPA, invitat în studioul Puterea Știrilor.

„În primul rând, ar trebuit să scăpăm de candidații surpriză. Este vorba de destinul unei țări. Eu cred că trebuie să știe românii cu 5 luni, cu 6 luni, cu 7 luni înainte cine intenționează să candideze. Adică din momentul în care să presupunem că rămânem cu cele 200.000 de semnături, deși este un barem absolut nejustificat. Să spunem că se modifică legea și vor solicita 20.000 de semnături. Comisia de la Veneția spune că indiferent câte semnătur ceri, toate trebuie să fie confirmate, validate”, lucru care nu se întâmplă la noi, a afirmat Remus Pricopie.

Nici o instituție din Europa, nu doar din România, nu poate verifica liste fizice, fără ajutorul unor instrumente digitale, cu 200.000 de semnături, în 48 de ore. Prin urmare, o soluție potrivită ar fi cea utilizată de STS la alegerile trecute, dacă păstrăm regula numărului mare de semnături. Dacă adoptăm sistemul francez, spre exemplu, în care un număr de aleși locali susțin un candidat, acesta ar putea coexista cu varianta semnăturilor cetățenilor pentru a nu dezavantaja pe cei care nu au în spate o organizație de partid.

„Am putea ava deci sistemul dublu, cu semnăturile aleșilor și cel cu ale cetățenilor. Dar ele trebuie validate gradual pe măsură ce le obții acele semnăтuri. Un alt element de disfuncționalitate și aș spune chiar de neconstituționalitate este termenul scurt. Perioada de colectare a semnăturilor este redusă la aproximativ 60 de zile, deci e un efort extraordinar. În ce privește sondajele, avem un candidat, (…) care ar putea sa aibă un impact în economia de ansamblu a votului, el fiind acolo foarte posibil, nu pot eu să dau verdict, va da instanța, ilegal. Mă refer la George Simeon. Am văzut sondajele. Nu cred că prima opțiune a românilor este pentru un politician cu un profil infracțional divers de la relații… ilegale cu atașați militari ruși prin Ucraina și prin Moldova până la falsificare de semnături. De asemenea nu cred că în aceste alegeri va avea cineva mai mult de 23-24%”, a subliniat rectorul SNSPA.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: