Dacă neîncrederea în instituțiile statului se menține în trendul actual, atunci ne vom îndrepta spre o societate și mai polarizată, și mai radicalizată, și mai greu de mulțumit, a afirmat sociologul Darie Cristea, în direct, la Puterea Știrilor.
Acesta a amintit diferite declarații privind o bună guvernare care va duce la creșterea încrederii românilor în partide și în clasa politică.
„Reconstrucția încrederii însă ține de teme cumva mai profunde decât pur și simplu buna guvernare, care nu este întotdeauna bine percepută de public. De foarte multe ori, acesta nu înțelege foarte bine cu ce efort se obțin anumite rezultate economice și sociale, deci nu are rost să ne păcălim aici”, a mai spus sociologul.
Deși am avut rezultate vizibile în ultimii ani în ce privește nivelul de trai, veniturile, oamenii au perceput statul ca pe un organism care nu a dialogat cu ei, care nu a respectat niște norme de justiție socială. Prin urmare, nu este vorba doar despre a obține niște rezultate economice aici, ci despre percepția că ești tratat corect.
„Oamenii nu au încredere în piața forței de muncă, în felul cum funcționează economia, iar gradul de conspirativism în rândul publicului din România crește, deci e ceva ce afectează toate sectoarele vieții sociale și economice. Acest lucru face publicul permeabil la niște mesaje generale, voalate, care acum 5 ani probabil că n-ar fi avut niciun succes”, a explicat Darie Cristea.
În plus, contează și rețelele sociale, faptul că aproape orice informație pozitivă este contestată, că tot timpul sunt puse sub semnul întrebării anumite valori, anumite idei.
„Nici în presă, nici în lumea academică, a afacerilor, în politică nu există niște personalități cu care 80-90% din public să fie de acord că sunt niște persoane 100% valide din punct de vedere al profesiei, indiferent dacă ești sau nu ești de acord neapărat cu toate ideile respectivului. Deci e pur și simplu o segmentare a acestei piețe, dacă vreți, a modelelor și o centrare foarte puternică pe modele negative sau pe o critică de multe ori nejustificată”, a subliniat invitatul.
În ce privește zona politică, de șase-șapte ani, nu mai avem lideri politici, marii lideri ai partidelor, iar lucrul acesta are ca urmare lipsa identificării unor inițiative cu figuri carismatice.
„Astfel, se ajunge la fenomene cum au fost cele de la alegerile de la sfârșitul anului trecut, când avem segmente de vot absolut surprinzătoare și în care nu reușim să identificăm, de exemplu, primii doi lideri care să fie la distanță mare de ceilalți și să intre în turul doi. Pentru că nu mai există această diferență dintre cei doi, trei mari lideri și restul personalităților circulate în spectrul politic. Efectiv, e o lipsă a liderilor carismatici din politică și lucrul ăsta se vede”, a adăugat Darie Cristea.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News