VIDEO Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată: jumătate se gândesc să plece din țară

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sociologul IRES Dan Jurcan a vorbit, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, despre profilul electoral al tinerilor care vor vota pentru prima dată în acest an și despre tendința îngrijorătoare de emigrare în rândul acestei categorii de vârstă. Potrivit unui studiu realizat de IRES anul trecut, mulți tineri sunt atrași de mesajele populiste și suveraniste, ceea ce arată o profundă nemulțumire față de actualul sistem.

„Am rămas surprinși să vedem că disponibilitatea tinerilor spre mesajele extremist-suveraniste era mult mai mare decât în rândul adulților sau al vârstnicilor. Asta spune multe despre România de astăzi: nu este o societate inclusivă, nu este deschisă către tineri. Multe dintre instituții sunt osificate, feudalizate, fie că vorbim de administrație, spitale sau alte domenii. În general, tinerii nu au nicio posibilitate reală de acces”, a explicat Dan Jurcan.

Această stare de fapt îi determină pe mulți să își piardă speranța și să se orienteze fie spre soluții populiste, fie spre emigrare. Potrivit studiului IRES, jumătate dintre tinerii români ar dori să plece din țară, fie temporar, fie definitiv.

„Este o veste tristă pentru România, pentru că arată că tinerii își văd viitorul mai degrabă în afara țării decât aici. Iar ceea ce îi determină să plece nu este, paradoxal, lipsa banilor, ci faptul că șansele de afirmare profesională și socială sunt mai mici decât în străinătate”, a precizat sociologul.

Dacă în trecut românii plecau în principal pentru salarii mai mari sau pentru servicii medicale și educaționale mai bune, astăzi tinerii caută un mediu în care să fie respectați și să aibă șanse egale de reușită.

„Oamenii își doresc o societate liberă, transparentă, cu servicii medicale de calitate, unde să existe libertate de exprimare și unde să conteze meritul, nu relațiile sau corupția. Lipsa acestor elemente îi determină să își caute viitorul în afara României”, a concluzionat Dan Jurcan.

Peste 1 milion de tineri votează pentru prima oară la alegerile prezidențiale din 2025

Pe 4 mai, la alegerile prezidențiale, peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată.

Ultimele rânduri de alegeri au prins în ofsaid institutele de sondare a opiniei publice. Cu câteva excepții, rezultatele oficiale ale alegerilor au contrazis total și exit-pollurile, și sondajele publicate cu câteva zile înainte de scrutinuri.

Și la alegerile prezidențiale din 2025, estimările procentelor care ar putea fi obținute de candidați fluctuează în funcție de cine anume face cercetarea sociologică – mai ales când vine vorba despre cei care s-ar situa pe a doua poziție, adică cei care ar intra în al doilea tur de scrutin.

Imediat după ce Biroul Electoral Central și, mai apoi, Curtea Constituțională au respins înscrierea candidaturii lui Călin Georgescu la prezidențiale, au început să fie publicate sondaje de opinie. Dacă toate estimează că liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) ar ajunge, în primul tur, pe locul întâi, poziția a doua este intens disputată.

Majoritatea sondorilor de opinie își iau precauții. În cel mai recent sondaj, de pildă, cel al Avangarde, publicat luni, pe 24 martie, cercetătorii spun că 42% dintre cei intervievați nu au dorit să spună cu cine urmează să voteze.

 

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: