Skip to content
Cultura

VIDEO Placă dedicată aniversării a 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună, dezvelită pe Esplanada Bibliotecii Centrale de la UPB

" "

O placă memorială dedicată misiunii Apollo 11 a fost dezvelită, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună, pe Esplanada Bibliotecii Centrale de la Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB) de Agenţia Spaţială Română (ROSA) şi UPB, potrivit Agerpres.

" "
" "

Placa memorială îi înfăţişează pe cei trei astronauţi ai misiunii Apollo 11 – Neil Armstrong, Edwin (Buzz) Aldrin şi pilotul Michael Collins – cu mesajul „Misiunea Apollo 11 – Primii oameni care au păşit pe Lună – 20 iulie 1969„. Placa va rămâne expusă în campusul UPB, lângă Esplanada Bibliotecii Centrale.

Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, dr. fiz. Marius-Ioan Piso, a spus că anii ’60 au reprezentat „perioada poate cea mai frumoasă de destindere mondială”.
În 1962 a zburat un prim astronaut, Iuri Gagarin, şi la foarte puţin timp după, din punctul nostru de vedere şi văzând acum lucrurile, un prim om a ajuns pe Lună. (…) După 50 de ani, lucrurile nu mai au aceeaşi viteză de evoluţie„, a declarat Piso.

Mihnea Costoiu, rector al UPB, a amintit că în anul în care primul om a păşit pe Lună încă nu era născut.
În 1969 nu eram născut (…) dar aseară mi-a fost prezentat, din amintirea profesorilor noştri, momentul 1969 în Politehnică. Pe acest platou, în această piaţetă, studenţii erau mulţi, discutând, fremătând, uitându-se la un televizor la ce se întâmplă în acel moment, ca schimbare în lume. (…) Au trecut 50 de ani de atunci. După acea zi, ziarele bucureştene au relatat emoţia studenţilor din Politehnică la momentul aselenizării. După 50 de ani suntem aici împreună pentru a marca acest moment (…) încercând să dăm un mesaj nu doar pentru ceea ce a fost, ci mai ales un mesaj pentru generaţiile care vin. Dacă în anii ’60 s-a putut, noi credem că avem datoria să putem mai mult şi dacă un vis care părea irealizabil milenii a fost îndeplinit, credem că, în această eră a tehnologiei, multe din visele noastre putem să le transformăm în această şcoală”, a spus Mihnea Costoiu.

Consilierul pentru Afaceri Publice al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Merry Miller, a afirmat că se simte onorată, nu doar pentru America, ci pentru toată lumea, să reprezinte Ambasada SUA la evenimentul organizat pentru sărbătorirea celor trei astronauţi „eroi”.
Sâmbăta aceasta marcăm cea de-a 50-a aniversare a primului pas făcut de omenire pe Lună. Primul pas făcut de Neil Armstrong pe Lună a stârnit imaginaţia lumii întregi şi a ilustrat posibilităţile pe care omenirea le avea”, a subliniat Merry Miller.

Consilierul a lansat şi un mic concurs, în care i-a întrebat pe cei prezenţi numele pilotului care condus modulul lunar, premiul fiind o monedă aniversară de bronz emisă cu ocazia aniversării celor 50 de ani de la prima aselenizare pe Lună.

Dr. ing. Dumitru-Dorin Prunariu, singurul român care a zburat în cosmos, a mărturisit că în 1969 avea 17 ani şi nu se gândea că urma să devină cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii.
Atunci când Neil Armstrong a păşit pe Lună, eu aveam 17 ani şi cu multă emoţie stăteam în faţa televizorului la Braşov, în vacanţa de vară, cu părinţii, să urmărim acest eveniment epocal, căruia încă nu-i înţelegeam foarte bine însemnătatea. Nici nu mă gândeam atunci că România are acces la spaţiul cosmic, va avea şi mai mult acces la spaţiul cosmic şi că numai peste 12 ani de la zborul lui Neil Armstrong eu aveam să devin al 103-lea cosmonaut al lumii şi să reprezintă România în spaţiul extra atmosferic”, a afirmat Prunariu.

El a precizat că în prezent programele spaţiale sunt mult prea costisitoare pentru a putea fi realizate de o singură naţiune. „Un exemplu foarte bun îl reprezintă Staţia Spaţială Internaţională, unde numeroase naţiuni ale lumii au colaborat şi colaborează pentru a exploata eficient şi unde, nu de mult timp, şi România are o părticică pe ea, prin Agenţia Spaţială Europeană„, a arătat Prunariu.

În cadrul evenimentului, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, dr. fiz. Marius-Ioan Piso, i-a înmânat profesorului Nicolae Florin Zăgănescu diploma de membru de onoare al Academiei Internaţionale de Astronautică.
 

Domnul profesor Zăgănescu este unul dintre cei mai vechi, poate cel mai vechi susţinător şi dezvoltator de activităţi spaţiale în România în viaţă şi în cadrul Academiei Internaţionale de Astronautică am reuşit ca domnul profesor Zăgănescu să primească diploma de membru de onoare al acestei academii. Această diplomă este acordată anual unui număr de două personalităţi anual. Academia are în total 1.200 de membri din toată lumea. Am avut onoarea ca propunerea noastră să fie aprobată de boardul Academiei„, a spus Marius-Ioan Piso.

Pe 20 iulie 1969, Neil Armstrong devenea primul om care a păşit pe Lună, la patru zile de la lansarea misiunii Apollo 11 de la Centrul Spaţial Kennedy. Modulul lunar a aselenizat la ora 20:17:40 UTC, în zona numită Mare Tranquillitatis. Neil Armstrong a coborât pe suprafaţa lunară şase ore şi jumătate mai târziu, sub privirile a aproximativ 600 de milioane de telespectatori de pe tot globul. A rostit apoi probabil una dintre cele mai cunoscute fraze din istorie: „Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”. Edwin (Buzz) Aldrin a devenit, după câteva minute, cel de-al doilea om care a păşit pe Lună.

Până în zilele noastre, pe Lună au fost doar 12 astronauţi, ultimul dintre ei în anul 1972. Programul Artemis, coordonat de NASA în colaborare cu o serie de parteneri internaţionali, printre care şi Agenţia Spaţială Europeană, din care România face parte ca stat membru, îşi propune să schimbe acest lucru până în 2024. Aceasta este data planificată pentru aselenizarea misiunii Artemis 3, care va avea printre membrii echipajului şi prima femeie ce va păşi pe satelitul natural al Pământului. Programul Artemis îşi propune, de asemenea, să deschidă calea unei prezenţe umane pe termen lung pe Lună şi posibilitatea de explorare comercială a Lunii, inclusiv prin zboruri private.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *