Invitat în platoul emisiunii Puterea Știrilor, George Niculescu, președintele ANRE a comentat planul ministrului Sebastian Burduja de a subvenționa facturile la energie și gaze și după 1 aprilie 2025, însă doar pentru consumatorii vulnerabili.
„Mi-aș dori ca Autoritatea de Reglementare să fie implicată în acest proces, pentru că putem să venim cu imputuri și cu feedback pe propunerile Ministerului Energiei. Cred că o analiză trebuie făcută și din perspectiva, aminteam mai devreme, a consumatorilor non-casnici, pentru că în continuare avem industrii în România care sunt mari consumatoare de energie electrică și de gaze naturale, agenți economici, societăți comerciale care pot furniza produsele lor și pe piețele europene, iar lucrul acesta este foarte bun pentru economia românească”, declară Niculescu.
Niculescu a evidențiat că, pe lângă protejarea consumatorilor vulnerabili, este esențial să se găsească soluții pentru industriile mari consumatoare de energie. Aceste companii joacă un rol vital în economia României și trebuie să rămână competitive pe piețele europene.
„Am avut întâlniri cu colegii din Ministerul Energiei cu privire la discuții de fiecare dată când au fost probleme în sistemul energetic. Chiar mâine este o ședință a comandamentului energetic la care domnul ministru ne-a invitat și pe noi să participăm. Sunt sigur că dacă acest comitet a fost formalizat, urmează să primim invitația de a participa la discuții cu privire la modalitatea în care vom ieși din această schemă de sprijin. Pe lângă consumatorii vulnerabili cred că foarte importante sunt și acele industrii mari consumatoare de energie electrică și de gaze naturale, care evident că au în spate foarte mulți angajați. Iar dacă o companie românească nu mai este competitivă pe piețele europene, atunci intervin probleme în sectorul economic.
Nu vreau să mă gândesc la situații în care oamenii sunt nevoiți să își găsească alte locuri de muncă. De aceea industria în continuare cred eu că trebuie găsită o formulă prin care să aibă acces la energie electrică și la gaze naturale, evident, într-un mod corect, într-un mod competitiv, respectând condițiile de piață impuse de Comisia Europeană. Repet, îmi exprim întreaga disponibilitate pentru a lucra împreună cu colegii mei din autoritate pentru a găsi astfel de măsuri benefice, nu doar pentru consumatorii casnici foarte importanți, dar și pentru companiile mari consumatoare de energie electrică”, spune președintele ANRE.
El a accentuat necesitatea colaborării strânse între ANRE, Ministerul Energiei și Ministerul de Finanțe pentru a găsi soluții viabile și sustenabile, respectând reglementările europene, astfel încât să fie protejați atât consumatorii casnici, cât și companiile mari consumatoare de energie.
„Vedem că în momentul de față schema de sprijin se aplică consumatorilor de energie electrică casnici. Poate că prin consumatori vulnerabili vedem doar acea categorie. Depinde dacă o luăm în funcție de venit, avem un număr de consumatori vulnerabili și aici trebuie să ne gândim la veniturile care sunt cele mai mici și să înțelegem nevoia oamenilor de a nu suferi o majorare în factura de energie electrică și de gaze naturale, mai ales pe perioada iernii, când consumurile tradițional cresc, iar aceștia trebuie protejați. Cred că o analiză, tot împreună cu colegii de la Ministerul Energiei trebuie făcută în așa fel încât să vedem și categoriile de consumator casnici care pot fi în continuare protejate de această ordonanță de urgență.
Bineînțeles, de la masa discuțiilor, din punctul meu de vedere, nu trebuie să lipsească Ministerul de Finanțe, pentru că evident că toate sumele provin de la bugetul de stat și trebuie făcute. Aceste măsuri trebuie luate în concordanță cu Ministerul de Finanțe și cu disponibilul pe care pot să-l aloce cei de la Ministerul de Finanțe”, declară Niculescu.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News