VIDEO „PNL este un partid spre 30%”. Ce spune Muraru despre discuțiile liberalilor cu USR

 

La mijlocul lunii septembrie, expiră termenul de înscriere a alianțelor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. În acest context, șefa USR, Elena Lasconi, cere o alianță cu PMP, Forța Dreptei, Reper și candidații independenți, pentru a ajunge la un numitor comun. Legat de o posibilă alianță între USR și PNL, Adrian Muraru spune că orice discuții în acest sens s-au închis, dat fiind comportamentul și declarațiile făcute de Elena Lasconi.

„Astăzi, USR este un partid care nu vrea să recunoască faptul că a luat 6% la alegerile locale, a luat mult mai puțini primari, a pierdut cei mai importanți primari pe care îi avea. Au, astăzi, în jur de 30 de primari și au pierdut Brașovul, au pierdut sectoarele 1 și 2, iar un primar, doamna, care a obținut, sigur, 13.000 de voturi, ar fi vedeta întregului partid. Uniunea Salvați România arată totuși o slabă ancorare în realitate. Mai mult decât atât, a obținut 8% pe o listă de alianță electorală, la alegerile europarlamentare din 9 iunie”, a afirmat președintele PNL Iași în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Pretențiile de a candida din partea dreptei la prezidențiale sunt nejustificate, a mai adăugat liberalul.

„Construirea unui pol de dreaptă pleca, bineînțeles, de la premisa că ei recunosc faptul că scorul Partidului Național Liberal este de trei ori mai mare decât scorul USR. Și atunci, sigur ne puteam așeza la masă pentru a face o construcție. Dar matematica nu minte niciodată, matematica parlamentară de astăzi și mai ales matematica parlamentară care va rezulta din votul de la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Dincolo de declarații și poziționări politice, orice mișcare pragmatică ar fi trebuit să pornească de la această idee că Partidul Național Liberal dă candidatul la prezidențiale și apoi, sigur, celelalte discuții sunt deschise pentru construcția unui pol”, a explicat Adrian Muraru.

De asemenea, a completat liberalul, și celelalte partide de dreapta, care au fost în diverse discuții cu Partidul Național Liberal, au venit cu pretenții total nejustificate de a primi 15-16 locuri pe lista pentru parlamentare.

„În condițiile actuale, e bine să ne măsurăm toți forțele la alegerile din 1 decembrie și apoi vom vedea în ce măsură vom putea sta la masă, cum va putea arăta această colaborare parlamentară sau guvernamentală. Discuția pentru un pol de dreapta a plecat de la Partidul Național Liberal, urmând să fie construit în jurul Partidului Național Liberal. Discuțiile au fost deturnate de USR, care nu a vrut să admită în primul rând că o construcție politică nu pleacă doar de la dorința de a realiza un obiectiv, adică președinția României, ci și sau în primul rând, de la matematica parlamentară și de la sondajele de opinie. Or, sondajele spun foarte clar că astăzi USR este un partid care are în jur de 10%, iar Partidul Național Liberal este un partid spre 30%. O discuție de acest fel nu poate pleca, mai ales cu un discurs cum este al doamnei Lasconi, atât de revanșard și atât de agresiv la adresa Partidului Național Liberal”, a subliniat președintele PNL Iași.

Mai mult decât atât, discursul agresiv la adresa PNL a primit un răspuns la alegerile locale și europarlamentare, unde Uniunea Salvați România a obținut un scor foarte mic, a amintit invitatul.

„Eu cred că va exista un tip de dialog și de colaborare între turul unu și turul doi al alegerilor prezidențiale, atunci când președintele Nicolae Ciucă va fi singurul candidat de dreapta care va ajunge în turul doi. Și atunci va trebui să găsim formula în care să discutăm și cu Uniunea Salvați România și cu celelalte partide pentru susținerea acestei candidaturi. Întrucât întotdeauna, în ultimii 20 de ani așa s-a întâmplat, indiferent de poziționarea partidelor de dreapta care n-au intrat în turul doi, electoratul a votat candidatul de dreapta”, a subliniat Alexandru Muraru.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: