VIDEO Podurile Prutului – Galeria cu obiecte rare din Ialoveni

Printr-un parteneriat, Republica Moldova a câștigat o galerie impresionantă pentru păstrarea unor obiecte rare ce aparțin colecționarului Petru Costin.

Până în 2013, cele peste 25 de colecții inedite se prăfuiau pe unde apucau, cu riscul de a se prăpădi sub influența timpului, în condițiile în care muzeul nu avea un sediu. Impresionați de valoarea vestigiilor lui Petru Costin, printre care și o colecție de potcoave ce a intrat în cartea recordurilor Guinness, Consiliul Județean Alba Iulia îi sare în ajutor. De 10 ani, datorită acestui suport. Galeria din Ialoveni înflorește de fiecare dată când vizitatorii îi calcă pragul.

„În 2013 mi s-a propus de către două consilii: uite, localul e acesta, dar să fie expuse toate colecțiile mele în aici cu finanțarea, bun înțeles, a două părți:  consiliul Alba Iulia a dat 70 de procente, s-a început finanțarea și am ajuns la ce vedeți în spatele meu, spune Petru Costin. Vedeți monumentul lui Mihai Viteazu din cel frumos oraș Alba Iulia,  l-am făcut, executat ca o mulțumire. Principalul perete, apare acel monument de acolo dar și cetatea din Alba Iulia. Vis-à-vis de acest cal, în Alba Iulia este un platou tare frumos și am promis la consiliu la unu și la altul că următorul record mondial puteam să-l expunem acolo executând cea mai mare hartă din lume, harta României Mari din monede. Apoi am avut un alt proiect interesant cu orașul Buzău. La orașul Buzău toți mulți prieteni, istorici, militari, un primar extraordinar de activ așa. Dl Toma, la 100 de ani, a fost invitat la renovarea Castelului Marghiloman. Primul prim-ministru în Sfatul Țării da în casa care a trăit castelul când a fost deschidere au fost acela primul cetățean de pe cele două maluri… am executat o expoziție la deschidere. Am expus istoria Moldovei în drapele, deoarece eu sunt autorul reconstituirii tuturor drapelelor istorice, mai spune colecționarul.

Proiectul  „Podurile Prutului: Povestiri de succes despre apropierea localităților din Republica Moldova și România” este finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova prin Contractul DRRM/C/38 din 25.04.2023.

Conţinutul materialelor nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: