Ialoveni este raionul care a dat Basarabiei cele mai multe personalități cu rol crucial în reîntregirea neamului românesc. Ion Inculeţ, de exemplu, membru al Parlamentului și preşedinte al Sfatului Ţării din Basarabia la momentul Unirii cu România, a rămas în conştiinţa publică mai ales prin contribuţia sa la înfăptuirea acestui act istoric.
„Unirea Basarabiei cu România. De atunci, prim-ministru al României era Alexandru Marghiloman, care când s-a votat Actul Unirii a fost aici în Moldova, iar președintele Sfatului Țării era din raionul Ialoveni, din Răzeni, Ion Inculeț. Acești doi mari piloni ai unirii Basarabia – România nu aveau niciun însemn în Republica Moldova. Iar în 2023, printr-un proiect de colaborare împreună cu Primăria Buzău, am instalat două busturi la Ialoveni, al lui Alexandru Marghiloman și al lui Ion Inculeț. Și eu cred că acest lucru trebuie de prelungit, pentru că noi trebuie să promovăm înaintași noștri. Noi din raionul Ialoveni avem 13 care au votat în Sfatul Țării. În afară de Inculieț, noi îl avem pe Ion Pelivan din raionul Ialoveni, tot din Răzeni, pe dna. Alistar, care este unica membră a Sfatului Țării care a votat Unirea”, spune Mihai Silistraru, președintele raionului Ialoveni.
Elena Alistar Romanescu, medic, pedagog, a fost aleasă în Sfatul Ţării, ca deputat din partea ţinutului Cetatea Albă, din partea Partidului Naţional Moldovenesc.
Aceasta a avut un rol extrem de important în realizarea actului Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918.
Proiectul „Podurile Prutului: Povestiri de succes despre apropierea localităților din Republica Moldova și România” este finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova prin Contractul DRRM/C/38 din 25.04.2023.
Conţinutul materialelor nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News