VIDEO Poliția Română, clarificări esențiale pentru șoferi. Ce schimbări aduce noua OUG

Sursa foto: Facebook / Poliţia Română

Guvernul a modificat în ședința de joi, ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. În situaţia în care rezultatul testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi. Dacă șoferul refuză testarea, este obligat să se supună prelevării probelor biologice.

Poliția Română a precizat că doar șoferii care prezintă anumite circumstanțe, cum ar fi antecedente în consumul de substanțe interzise sau prezența unor recipiente suspecte în vehicul, vor fi testați pentru droguri.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Române, invitat în emisunea Puterea Știrilor, moderată de Marinela Angheluș, a explicat cum se va aplica această OUG, modificată, dar și ceea ce se va întâmpla cu cei care au fost supuși testării biologice începând cu 29 iunie (intrarea în vigoare a OUG 84) până la noua modificare anunțată de Guvenr astăzi. 

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„Ordonanța de urgență a Guvernului, numărul 84, cea care a intrat în vigoare pe 29 iunie, este o ordonanță care se aplică și astăzi. Singura deosebire este că astăzi a fost stabilit un mecanism, în mod concret. A fost stabilită o obligație, dacă vreți, pentru structurile de medicină legală, ca aceste rezultate să vină în maxim 72h, având în vedere faptul că oamenii au reclamat faptul că întârzie sosirea acestor rezultate, iar dumnealor stau fără permis de conducere o perioadă îndelungată.

Așadar, nu s-a schimbat nimic la ordonanța 84, care a intrat în vigoare pe 29 iunie, dar a fost completată această obligație ca medicina legală să ofere un răspuns în 72h.

Dacă în aceste 72h medicina legală nu oferă un răspuns cu privire la rezultatul analizei probelor biologice, Poliția Română restituie șoferului permisul de conducere.

Aici, ne referim la situația în care un conducător auto este oprit astăzi în trafic, refuză testarea cu aparatul fie drug test pentru droguri, fie etilo test pentru alcool. Atunci polițiștii rutieri îl conduc la o unitate medicală unde-i sunt recoltate probe biologice, iar de la momentul recoltării acelor probe biologice trec 72h în care noi, Poliția Română trebuie să primim un răspuns de la medicina legală.

Dacă nu primim acest răspuns, așa cum am precizat și anterior, restituim permisul de conducere. De asemenea, fac o precizare foarte importantă și anume că șoferii nu au nicio obligație legală. În plus, obligațiile intră doar în sarcina statului român și aici mă refer la Poliția Română și la medicina legală. Așadar, conducătorii auto n-au aceste obligații.

Noi, Poliția Română, prin această modificare adusă astăzi, chiar dacă nu primim acele rezultate de la medicina legală în termen de 72h, restituim acel permis de conducere și, atenție, restituim permisul de conducere exact acolo unde ne solicită conducă auto.

În mod concret, dacă la acest moment al discuției noastre opresc colegii de la Politia Rutieră un conducător auto în trafic, iar acesta refuză să fie testat cu aparatele fie drug test, fie etilotest și solicită să meargă la probe de sânge, facem acest lucru, iar la momentul retragerii permisului de conducere, ca măsură administrativă, șoferul bifează o căsuță în care solicită ca permisul de conducere să-i fie restituit, fie la serviciul rutier acolo unde are domiciliul, fie la serviciul rutier din alt județ.

Pentru că sunt situații în care, un anumit conducător auto are domiciliu, spre exemplu, în județul Maramureș, dar locuiește efectiv, fără forme legale, în județul Călărași, atunci acel șofer poate solicita ca permisul de conducere să nu meargă la Maramureș, ci la serviciul rutier din Călărași și să-și ridice de acolo permisul de conducere.

De asemenea, poate solicita să-l primească în oricare alt județ din România. Poliția Română garantează faptul că permisul de conducere poate să ajungă în aceste 72h în orice colț al României în care solicită conducătorul auto să-l primească.

De la intrarea în vigoare a ordonanței 84, respectiv data de 29 iunie și până în prezent, avem nouă cazuri de conducători auto care au refuzat testarea

Ne referim la șase cazuri în care șoferii au refuzat testarea cu aparatul etilotest pentru alcool și doar trei situații în care conducătorii auto au refuzat testarea cu aparatul drug test.

Bineînțeles că aceste prevederi care au fost aduse astăzi, respectiv acel termen de 72h, Guvernul a anticipat acest lucru și a prevăzut faptul că și acești șoferi beneficiază de acest termen de 72h, dar nu de la momentul recoltării, pentru că au trecut cele 72h de la momentul recoltării, ei beneficiază de acest termen de 72h de la momentul intrării în vigoare a modificării care a fost adusă astăzi.

Așadar, și acești nouă conducători auto beneficiază de acest termen

În mod concret, dacă peste o oră este publicată această ordonanță, ea produce efecte de la acel moment, iar Poliția Română de la Medicina Legală asteptă un răspuns pentru cei nouă șoferi în termen de 72h, dacă sunt pozitivi la droguri sau dacă au consumat băuturi alcoolice.

Dacă nu primim acest răspuns în 72h, Poliția Română restituie permisele de conducere celor nouă șoferi și așteptăm ulterior rezultatele la medicină legală, iar atunci când ajung aceste rezultate, dacă sunt negative, nu se ia nicio măsură.

Dacă sunt rezultate pozitive, spre exemplu,  la cei trei cu substanțe interzise, atunci se întocmesc dosare de cercetare penală și permisele de conducere ale șoferilor vor fi reținute în baza în cadrul procesual penal, respectiv în cadrul dosarului penal”, a spus Georgian Drăgan.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: