VIDEO „Populism primitiv!”. De ce anul 2024 „a însemnat pierderea a tot ce câștigase România după aderarea la UE”

Sursa foto: facebook

Analistul economic Mircea Coșea avertizează că trei din patru români nu cred că banii din noile taxe vor fi cheltuiți eficient, iar acest lucru se explică prin experiențele din ultimii ani: „S-au făcut cheltuieli nesăbuite, pentru cumpărarea de voturi. România a pierdut ce câștigase după aderarea la UE”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Puterea Știrilor”.

Întrebat despre lipsa de încredere a românilor în cheltuirea banilor din noile taxe, analistul economic Mircea Coșea a explicat că această percepție este rezultatul unei experiențe sociale și politice negative:

„Există experiență la nivel social și național. S-a văzut foarte clar că veniturile pe care România le-a avut din activitatea economiei, mai ales după aderarea la Uniunea Europeană, s-au pierdut ca urmare a unor elemente de natură politică. Anul 2024 a însemnat anul în care România a pierdut tot ce câștigase prin aderare, pentru că s-au făcut cheltuieli nesăbuite, nejustificate, pentru cumpărarea de voturi. S-au mărit anumite pensii, s-au dat vouchere, s-au făcut îmbunătățiri punctuale, s-au angajat peste 4.000 de funcționari în sistemul birocratic.”

Coșea avertizează că banii nu sunt folosiți pentru dezvoltarea țării, ci pentru menținerea puterii politice:

„Banii se duc într-o direcție greșită. Se duc pentru menținerea puterii politice a celor care ne guvernează, nu pentru dezvoltarea țării.”

Analistul a criticat și gesturile populiste ale guvernanților:

„Această demagogie populistă, când unii anunță că își donează 20% din salariu, e o vorbă în vânt. Pentru ce? Cui îi donează? Unde sunt acești bani? Este un populism primitiv. Nici măcar unul elaborat.”

În plus, Coșea a atacat privilegiile clasei politice:

„De ce acești oameni care conduc România, de la nivel de secretar de stat în jos, au doar mașini scumpe pe banii statului? De ce nu circulă și ei cu Dacia, cum mergem noi? De ce să existe o asemenea diferențiere între privilegiați și românii care nu mai au puterea de a trăi? Dacă în România se consideră că 3.000 de lei este o pensie bogată, înseamnă că trăim pe altă lume. Cu 3.000 de lei nu ajunge nici să mănânci, nici să cumperi medicamente, nici să plătești chiria și facturile.”

Coșea a încheiat avertizând asupra nepotismului și lipsei de profesionalism din administrație:

„Astăzi vedem domnișoare fără pregătire care ajung șefi de cabinet sau directori generali. Cum să aștepți profesionalism? Cum poți să accepți ca un ministru de externe să se califice la locul de muncă? Avem două Românii: una a noastră și alta a lor.”

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: