Skip to content
Societate

VIDEO Predică antivaccinistă din altarul bisericii: ”Nu vaccinul oprește pandemia, ci agheazma, rugăciunile și moaștele”. Reacția BOR

YouTube.com

Preotul Dan Bădulescu, unul foarte cunoscut și apreciat de enoriași, a ținut o predică cu puternice accente conspiraționiste și antivacciniste după slujba prilejuită de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Preotul susține că nu vaccinul oprește pandemia, ci aghiazma și rugăciunile, dar subliniază faptul că apa sfințită funcționează doar în cazul celor care cred cu adevărat în puterile ei tămăduitoare. De asemenea, părintele le sugerează credincioșilor aflați în biserică să nu se încreadă în vaccin, pentru ”că nu este făcut la mănăstire, de oamenii lui Dumnezeu”.

Contactat de PS News, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a reacționat la afirmațiile preotului Dan Bădulescu, precizând că ”faptul ca exista persoane, inclusiv clerici, ce nu împărtășesc aceasta poziție normală, rațională, care nu are si nu poate avea nicio conotație religioasă sau teologică, spune multe despre gradul de adecvare la realitate al acestora”.

Preotul Bădulescu: Epidemiile s-au curmat cu rugăciuni

În predica sa, preotul Dan Bădulescu se întreabă care mai este rolul tămăduitor al Bisericii, dacă ”lumea e constrânsă prin silnicie și samavolnicie” să se vaccineze.

”Misiunea Bisericii în acest context al tămăduirii, care este?! Astăzi facem această specială aghiazmă: apă sfințită cu proprietăți tămăduitoare și toți credincioșii care vin cred în aceste proprietăți curative și tămăduitoare. Din păcate auzim și din rândul bisericii pe cei care preiau propaganda medicală și politică zicând că toate epidemiile au fost oprite de vaccin. Că o spune un medic ateu sau puțin credincios e grav, dar acceptabil, dar când spui tu om din biserică, fie că ești cleric sau teolog, uitând de Sf. Dimitrie Basarabov care a făcut minunea opririi unei ciume mult mai rele decât acest Covid, aia era de 10 ori mai rea și este istorie, nu sunt basme. Cum s-a oprit, cu vaccin?! Nu, cu minune făcută de Sf. Dimitrie, printre alte minuni și printre alți sfinți, deci epidemiile s-au curmat în trecut?! Cu minuni și cu rugăciuni, iar dacă tu nu crezi, să fii sănătos, să dea Dumnezeu să te vindece vaccinul și medicii, dar noi în Biserică, dacă nu credem asta, atunci nu mai știu.

Un confrate a spus că cine nu crede în virus, nu crede în Dumnezeu și câtă întunecime a minții, cala epistola Sf. Pavel care afirmă credința, dar tăgăduiește puterea ei. Eu spun altfel ca preot: cine tăgăduiește că această apă este vindecătoare și poate vindeca orice boală. Dacă a fost un orb care s-a vindecat, păi ce, este un Covid mai grav?! Poate că nu se vindecă toți instant, dar asta e altceva, noi credem în puterea asta, credem în puterea moașelor, credem în puterea rugăciunii, credem în puterea Sf. Maslu”, a spus preotul în predica sa.

De asemenea, părintele susține că vaccinul nu este de încredere, pentru că nu a fost făcut de ”oamenii lui Dumnezeu” și sugerează că serul ar fi cu atât mai puțin eficient cu cât oamenii de știință care l-au elaborat n-ar fi creștini.

”Dacă ar fi după noi diseară ar dispărea boala asta, așa ne rugăm, dar nu orice om care lucrează la vaccin este omul lui Dumnezeu așa cum s-a mai zis de către alții, că oamenii lui Dumnezeu vor face vaccinul, nu se știe. Vaccinul ăsta nu este făcut de oamenii lui Dumnezeu până acum, în niciun caz nu e făcut la mănăstire. Ce oamenii lui Dumnezeu sunt ăia, la ce se roagă ăia?! Nu sunt oamenii lui Dumnezeu, sunt doar basme și povești pe care nu le putem accepta pentru că suntem religia adevărului, Hristos a zis că noi suntem calea adevărului și viața”, a completat preotul Dan Bădulescu.

Bănescu: Confuzii alimentate de site-uri conspiraționiste

Contactat de PS News, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, susține că discursurile clericilor antivacciniști „nu ar trebui să ne îngrijoreze” pentru că au un impact minor în societate.

„Eu am prezentat constant poziția publică a Bisericii in această problemă. Biserica și toate celelalte culte religioase sprijină actul curat de informare cu privire la vaccinare (care nu e o campanie, ci o reacție a bunului-simț) și îndeamnă la formarea unei opțiuni personale la adăpost de dezinformare. Faptul ca exista persoane, inclusiv clerici, ce nu împărtășesc aceasta poziție normală, rațională, care nu are si nu poate avea nicio conotație religioasă sau teologică, spune multe despre gradul de adecvare la realitate al acestora.

Amestecarea vaccinării cu teologia, confundarea planurilor, punerea in opoziție a credinței cu rațiunea, a Tainelor Bisericii cu actele medicale, toate acestea si multe alte confuzii alimentate de site-uri conspiraționiste care dezinformează programatic, nu se intersectează niciodată cu realismul creștin.
Impactul lor este si va rămâne minor in societate”, spune Vasile Bănescu.

Cine este preotul Dan Bădulescu

Înainte să-și dedice viața lui Dumnezeu, Dan Bădulescu a fost star rock. El a părăsit România comunistă în 85, după ce a trecut prin cele mai în vogă grupuri rock ale vremii – Iris, Sfinx, Roșu și Negru, Post Scriptum, Valeriu Sterian & Compania de Sunet. În Suedia i s-a schimbat perspectiva asupra vieții. A lăsat chitara și pletele și s-a apucat de studiat Teologia, ulterior devenind preot.

După 10 ani, Dan Bădulescu s-a întors în țară ca inspector al Comunității Externe a Patriarhiei Române. Până la pensie, a slujit la Biserica Avrig din București, iar azi, la 68 de ani, pensionat, mai oficiază slujbe doar în situații speciale.

El nu este la prima predică în care vehiculează teoriile conspirației, el susținând că Bill Gates este, în realitate, șeful OMS:

„În urma acestei viroze provocate de acel virus s-au luat niște măsuri venite de la centru, de la OMS, un for care se pretinde a fi medical, dar este, de fapt, politic, și nu este nicidecum o organizație mondială, ci a devenit oficina particulară a lui Bill Gates, deoarece el este finanțatorul ei și de acolo se transmit fel de fel de ordine către guvernele care aplică, prin Ministerul Sănătății, prin diverse alte organizații ale căror nume diferă de la țară la țară, comandamente, care dau ordonanțe: de urgență, de alertă, lockdown, carantine”.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *