Skip to content
Politică

VIDEO Premierul Ciucă, șocat de ce a văzut în Ucraina: Guvernul României contribuie cu 100.000 de euro pentru anchetarea crimelor de război

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că vizita sa în Ucraina a avut două obiective, primul ar fi de a exprima solidaritatea României cu poporul ucrainean în faţa agresiunii ilegale şi nejustificate a Rusiei şi al doilea de a continua discuţiile cu privire la sprijinul pe care va continua ţara noastră să îl acorde Ucrainei.

„Doresc să menţionez că vizita a a avut două obiective, primul a fost acela de a continua să exprimăm solidaritatea cu poporul ucrainean în faţa agresiunii Federaţiei Ruse şi totodată să condamnăm ferm şi deschis această invazie ilegală, neprovocată, nejustificată. Al doilea obiectiv a fost de a stabili şi continua discuţiile sprijinului pe care îl acordă România poporului ucrainean şi în acest context relaţiile bilaterale le-am stabilit şi urmează să le consolidăm. (…) Am discutat despre refacerea reţelelor, alimentarea cu apă şi asigurarea serviciilor medicale”, a afirmat Nicolae Ciucă, miercuri la Guvern.

Premierul a adăugat că membrii delegaţiei române care au mers în Ucraina au fost marcaţi de ceea ce au văzut la Irpin şi Borodianka, „două localităţi care au fost lovite fără să se ţină cont de nimic”. El a spus că este inadmisibil ca, indiferent de context, să fie lovite obiective civile în care şi-au pierdut viaţa şi îşi pierd viaţa oameni nevinovaţi.

Astfel, premierul a subliniat susţinerea României faţă de ancheta din teren pentru a fi descoperite crime de război.

„Guvernul român a alocat 100.000 de euro, contribuţie voluntară pentru Curtea Penală Internaţională, astfel încât să îşi desfăşoare activitatea în teren”, a afirmat premierul. El a spus că această contribuţie poate fi suplimentată, iar România ar putea trimite inclusiv experţi în teren.

Nicolae Ciucă s-a întâlnit, marţi, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski şi membri ai Guvernului ucrainean. Alături de premier au mai fost şi preşedintele Camere Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *