VIDEO Premierul Slovaciei, împușcat. Alexandru Muraru, PNL: E un semnal de alarmă extrem de puternic

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Invitat joi în emisiunea Puterea Știrilor, liberalul Alexandru Muraru, președinte PNL Iași și candidat pe lista PNL-PSD pentru Parlamentul European a catalogat drept un „semnal de alarmă extrem de puternic” tentativa de asasinat a premierului Slovaciei, Robert Fico.

„Am vorbit, cred că primul am fost, despre pericolul acesta al extremismului(…) Doar că, din păcate, clasa politică românească n-a înțeles, de la stânga la dreapta și de jos în sus, decât foarte puțin, care este pericol real al acestei formațiuni extremiste, AUR(…)

Europa are o istorie a atentatelor politice. Sigur că, în ultimii 20-25 de ani, aceste lucruri nu s-au mai întâmplat în Europa. Dar faptul că un prim-ministru, într-o țară membră a Uniunii Europene, care este, ca și noi, o democrație care a ieșit din blocul comunist după 1989, are parte de așa ceva, este un semnal extrem de puternic de alarmă.

Eu continui să spun că cei care puteau să oprească violența politică în România din fașă, din 2021, din 2022, erau, fără doar și poate, procurorii. Au tot cadrul legislativ necesar, au toate informațiile de care pot dispune, au toate mecanismele la dispoziție pentru a pentru a asigura securitatea propriilor cetățeni și a pune în aplicare legea”, a declarat Alexandru Muraru, la Puterea Știrilor.

Premierul Slovaciei a fost împușcat

Premierul Slovaciei, Robert Fico (59 de ani), a fost împușcat miercuri, în jurul orei 17:05, în fața Casei de Cultură din orașul Handlova. Șeful Guvernului de la Bratislava a fost dus cu elicopterul în apropiere, la Baska Bystrica, unde a fost internat în spitalul Roosevelta.

Medicii spun că premierul slovac Robert Fico a fost stabilizat, dar se află în continuare în stare gravă. Între timp, în Slovacia au fost deschise două anchete. Bărbatul care a tras în premier a fost acuzat de tentativă de omor cu premeditare, iar autoritățile vor investiga felul în care au intervenit agenții de pază și polițiștii.

Robert Fico a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie 2023 în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA.

El s-a pronunţat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Robert Fico a fost numit pentru a patra oară premier, în toamna anului 2023. Politician apropiat de premierul ungar Viktor Orban, el a demisionat în 2018 din funcţia de prim-ministru, pe fondul protestelor publice împotriva corupţiei, după ce un jurnalist a fost ucis.

În aprilie 2024, alegerile prezidențiale din Slovacia au fost câștigate de Peter Pellegrini, un susținător al premierului Robert Fico, care militează pentru relații bune cu Federația Rusă. După victorie, populiștii pro-ruși din Slovacia și-au consolidat pozițiile la vârful puterii și controlează toate cele trei instituții ale statului – Guvernul, parlamentul și președinția.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: