VIDEO Premierul Slovaciei, împușcat. Buda, PNL: „Ne dăm seama cât de vulnerabili suntem în fața curentelor extremiste”

Sursa foto: Inquam Photos / Dan-George Porcuțan

Europarlamentarul PNL Daniel Buda a reacționat miercuri, în direct la Puterea Știrilor, în urma informației potrivit căreia premierul slovac, Robert Fico, a fost împuşcat şi rănit într-un atac armat.

„Este trist că se întâmplă astfel de lucruri în Uniunea Europeană și până la urmă ne dăm seama cât de vulnerabili suntem în fața curentelor extremiste. Ceea ce se întâmplă aici, în Slovacia, este practic o rezultantă a curentelor extremiste și Doamne Ferește să nu avem astfel de atentate și la nivel de alte state.

De fapt, aceste curente extremiste au crescut foarte, foarte mult în ultima vreme și asta este unul dintre rezultate. Chiar dacă suntem în această situație, îmi doresc foarte multă sănătate pentru premierul Slovaciei, pentru că, dincolo de orice, gloanțele nu sunt o soluție la ceea ce poate să fie la un moment dat nemulțumirea unora sau sau altora. Nu cu gloanțe se rezolvă problemele omenirii”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda, în direct la Puterea Știrilor.

Premierul slovac Robert Fico a fost rănit într-un atac armat, în urma unei şedinţe de Guvern, miercuri, potrivit agenţiei TASR, relatează Reuters. O înregistrare video filmată la câteva secunde după împuşcarea lui Robert Fico a devenit virală pe reţelele sociale. În imagini se vede cum premierul este urcat într-o limuzină guvernamentală de către agenţii de securitate, precum şi poliţişti care îl liniştesc pe atacator.

Un martor declară Reuters că a auzit mai multe împuşcături şi că a văzut un bărbat reţinut de poliţişti. El declară că a văzut oficiali din domeniul securităţii împingând pe cineva într-o maşină şi plecând în trombă.

ATACATORUL A FOST REŢINUT

Presupusul atacator a fost imobilizat şi reţinut de poliţie. Poliţia a izolat zona din jur, iar centrul comunitar a fost evacuat. Gărzile de securitate au avut grijă de siguranţa celorlalţi membri ai guvernului.

Zuzana Čaputová, preşedinta Slovaciei, a condamnat atacul brutal asupra premierului Robert Fico şi a declarat că îi doreşte însănătoşire grabnică, relatează Reuters. Preşedinta, o adversară politică a premierului, a condamnat ferm atacul „brutal şi nesăbuit” asupra lui Robert Fico. „Sunt şocată. Îi doresc multă putere lui Robert Fico pentru a-şi reveni în urma atacului în acest moment critic”, a transmis ea.

„Sunt şocat şi îngrozit de împuşcarea premierului Robert Fico în Handlova”, a declarat şi Michal Šimečka, din partea opoziţiei (Slovacia Progresistă). „Condamnăm fără echivoc şi cu fermitate orice violenţă”, a adăugat el.

Atacul asupra premierului este un atac asupra statalităţii şi suveranităţii slovace, a postat miercuri liderul creştin-democraţilor (KDH), Milan Majersky, pe o reţea socială. Partidul a condamnat atacul şi i-a urat premierului Robert Fico (Smer-SD) o însănătoşire rapidă. „Suntem consternaţi de atacul asupra premierului Republicii Slovace. Nu putem tolera astfel de acţiuni împotriva nimănui într-o societate civilizată. Trebuie să ne unim cu toţii împotriva oricăror manifestări de violenţă”, a declarat Majersky, adăugând că în prezent trebuie făcut totul pentru a calma societatea. „Condamnăm în mod clar agresiunea, violenţa şi atacurile asupra politicienilor, precum şi asupra altor funcţionari publici”, a adăugat el.

Parlamentul şi-a anulat şedinţa, iar şefii grupurilor parlamentare urmau să se întrunească pentru a stabili ce va face instituţia în continuare.

În cazul vacantării postului de premier, locul său este luat din unul dintre cei patru vicepremieri.

REACŢII DIN STRĂINĂTATE

Violenţa nu poate fi tolerată, a comentat premierul ceh Petr Fiala împuşcarea lui Robert Fico. El a declarat că vestea a fost şocantă şi i-a urat lui Fico să se facă bine cât mai curând posibil.  „Vestea împuşcării premierului slovac Robert Fico este şocantă. Îi doresc premierului să se facă bine cât mai curând posibil. Violenţa nu trebuie să fie tolerată, nu trebuie să aibă loc în societate”, a declarat Fiala, citat de TASR.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: