Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a prezentat marți, într-o conferință de presă, câteva date statistice referitoare la alegerile din 9 iunie și ne-a asigurat că vor fi preîntâmpinate eventualele incidente prin asigurarea unei paze sigure.
„Nu folosim în zilele acelea nicio altă firmă de pază, decât Jandarmeria și Poliția în Română”
Președintele AEP, Toni Greblă a asigurat că în ceea ce privește securitatea și paza, în ziua alegerilor, nu vor exista probleme.
„Voi avea o discuție cu conducerea Ministerului de Interne, care a luat toate măsurile pentru ca toate secțiile de votare să aibă organizată pază cu jandarmi. Nu folosim în zilele acelea nicio firmă de pază, decât Jandarmeria și Poliția în Română. După părerea mea, nu va există niciun fel de incident major în legătură cu desfășurarea alegerilor sau cu buletinele de vot, procesele verbale, ștampilele, ș.a.m.d. care vor trebui să parcurgă un un traseu de la secția de votare până la Biroul Electoral Central. Aceste transporturi întotdeauna vor fi însoțite de cel puțin un jandarm”.
Referitor la cheltuielile care s-au efectuat pentru alegerile din 9 iunie, președintele AEP a afirmat că banii pe care Guvernul i-a aprobat nu vor fi cheltuiți, în totalitate.
„Vreau să vă spun că nu s-au cheltuit foarte mult. Oricum, dacă ar fi fost organizate separat, ar fi fost niște cheltuieli un pic mai mari, pentru că, spre exemplu, toți membrii birourilor de la secția de votare până la Biroul Electoral Central ar fi trebuit să fie dublați. Așa, alegerile sunt comasate. Există o singură infrastructură logistică pentru organizarea acestora.
Cel mai mult costă imprimarea buletinelor de vot
” V-am spus că sunt peste 100 de milioane de buletine de vot. Sunt cheltuieli făcute de Autoritatea Electorală, de Biroul Electoral Central, de Ministerul de Externe, de Ministerul de Interne, de Serviciu de Telecomunicații, de INS, de autoritățile locale. Primarii, de exemplu, au în sarcină organizarea secțiilor de votare. Și acestea toate abia la sfârșit. Pentru că nu am plătit încă toate cheltuielile, unele urmează să le achităm. N-avem o o o cifră finală. Avem numai ceea ce Guvernul a aprobat prin hotărâre, dar această sumă, după părerea mea, nu va fi cheltuită în totalitate”.
Pentru alegerile locale s-au înscris un total de 207.389 de candidați. Dintre aceștia, 11.500 candidează pentru CJ/CGMB, iar 11.386 de persoane candidează pentru funcțiile de primar.
În mediul rural, pentru funcția de primar s-au înscris 9.776 de candidați, în timp ce în mediul urban sunt 1.610 candidați. Dintre aceștia, 10,56% sunt femei în mediul rural și 12,36% în mediul urban.
Pentru alegerile la Parlamentul European s-au înscris 494 de candidați, dintre care 167 sunt femei, reprezentând 33,81%, un procentaj mai mare decât cel de la alegerile locale.
Toni Greblă a mai precizat că la alegerile din 9 iunie vor putea vota toți cetățenii români în vârstă de peste 18 ani, împliniți chiar și în ziua alegerilor.
În Bucureşti vor fi 1.289 de secţii de votare, urmat de Iaşi, Cluj, Bihor şi Bacău. Judeţele cu cele mai puţine secţii sunt Tulcea, Covasna şi Harghita.
În străinătate, din cele 915 secţii de votare, cele mai multe vor fi deschise în ţările în care şi prezenţa cetăţenilor români este mai mare. Astfel, în Italia vor fi deschise 150 de secţii, în Marea Britanie, 147, în Germania – 104 secţii şi Franţa 66 de secţii, iar în Republica Moldova, 52 de secţii, în SUA fiind 48 de secţii de votare.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News