Skip to content
Europa

VIDEO Prezența militară franceză în România nu poate fi considerată „o provocare”, spune Jean-Yves Le Drian

bursa.ro

Prezența militară fracenză în România, anunțată de Emmanuel Macron, nu poate fi văzută ca „o provocare” de către Federația Rusă, fiind doar un răspuns al Franței la angajamentele pe care trebuie să le onoreze în contextul NATO, a declarat ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, care a susținut joi la București o conferință comună de presă cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, precizase miercuri că România și Franța au ajuns în faza de discuții la nivel de experți pentru venirea trupelor franceze în țara noastră.

Tot miercuri, oficialul francez a participat și la ședința solemnă organizată în Parlamentul României pentru a aniversa 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

„Franţa este naţiune-cadru, iar participarea la prezenţa avansată adaptată a NATO în România răspunde la angajamentele sale ca parte din NATO. Această disponibilitate va fi discutată de miniştri zilele următoare”, a declarat ministrul francez de externe, joi, la București, citat de Agerpres.

Potrivit oficialului, eventuala coordonare cu forțele americane de pe teritoriul României, a căror suplimentară a fost anunțată oficial miercuri, ar fi putea fi efectuată pe bază de „complementaritate”.

Întrebat dacă Federația Rusă va vedea anunțul Franței privind trimiterea de trupe în România ca pe „o provocare”, Jean-Yves Le Drian a explicat: „Nu cred că se poate spune că aceasta este o provocare, nu facem decât să răspundem la angajamentele pe care trebuie să le onorăm în contextul NATO”.

„Subiectul esențial, la ora actuală, este dezescaladarea”, a punctat demnitarul francez.

„Trebuie să facem toate eforturile pentru a ajunge la acest scop. Ce facem în acest scop: descurajăm şi încercăm să discutăm. Ne dorim să găsim canale de comunicare cu Rusia. Este adevărat că acest dialog este mereu exigent şi dificil, dar trebuie să aibă loc, pentru a evita degradarea situaţiei, pentru că în prezent este adevărat că situaţia este gravă şi Rusia are la dispoziţie forţele dislocate necesare pe care le poate angaja într-o iniţiativă agresivă rapid, dacă doreşte. Dar încă nu a decis. Deci trebuie să facem toate demersurile posibile, să luăm toate iniţiativele posibile pentru a duce la o dezescaladare şi pentru ca preşedintele Putin să prefere negocierea confruntării”, a adăugat Jean-Yves Le Drian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *