VIDEO PNL, ieșire după ce Iohannis a anunțat retragerea sa din cursa NATO. Ce spune Stroe

Sursa foto: media.pnl.ro
Sursa foto: media.pnl.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a decis să renunțe la cursa pentru șefia NATO. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), desfășurată joi, 20 iunie, la Palatul Cotroceni.

Invitatul Marinelei Angheluș în emisiunea Puterea Știrilor, purtătorul de cuvânt PNL, Ionuț Stroe a vorbit despre decizia președintelui, subliniind faptul că „Iohannis este un om cu recunoaștere internațională, care oricând poate ocupa o funcție cheie în arhitectura instituțională Euro-Atlantică”.

„N-aș spune că este o foarte mare surprindere retragerea sa. Știți foarte bine, în această organizație deciziile se iau prin consens, așa că nominalizarea pentru următorul deținător al portofoliului de secretar general al NATO trebuie să fie o decizie comună, unanimă. Și de data aceasta nu se putea face excepție de la această regulă și trebuia să existe un nume pentru pentru șefia NATO.

Președintele, dacă a făcut acest anunț public, cu siguranță a gândit în sensul construcției între țări și probabil că va susține un același candidat, pe care îl vor susțin și celelalte țări. Asta nu înseamnă că președintele Iohannis n-ar fi putut să ocupe această funcție.

Klaus Iohannis e un om politic cu experiența necesară ocupării unui asemenea post. Este, cred, că este cel mai vechi, cu cea mai mare experiență de președinte din această construcție militară și politică. E un om cu recunoaștere internațională, care oricând poate ocupa o funcție cheie în arhitectura instituțională Euro-Atlantică”, a spus Stroe.

Comunicatul Administrației Prezidențiale

„În ședința CSAT, Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației. Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez„, a transmis Administrația Prezidențială.

Anunțul vine la o zi după ce șeful statului a susținut că va prezenta în cadrul ședinței CSAT poziția sa privind candidatura la şefia NATO. Amintim faptul că Ungaria și Slovacia și-au anunțat susținerea pentru Mark Rutte.

„Despre NATO, mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea şi opiniei publice. Pot să vă asigur că mâine după-amiază veţi fi lămuriţi „, a declarat Klaus Iohannis miercuri, 19 iunie.

 

Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez”, a informat Administrația Prezidențială.

Ungaria a renunțat la opoziția față de numirea lui Mark Rutte pe postul de secretar general al NATO, a scris marți presa din Olanda. Conform sursei citate, la opoziția față de Rutte a renunțat și Slovacia. România era singura care se mai opunea.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a declarat marţi sprijinul faţă de candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru acest post şi a estimat că Alianţa este foarte aproape de a lua o decizie asupra celui care-i va succeda.

Mandatul lui Stoltenberg se încheie pe 1 octombrie, după ce i-a fost prelungit succesiv în contextul războiului din Ucraina. Odată ce a primit sprijinul Slovaciei şi Ungariei, Rutte mai avea nevoie doar de susţinerea României pentru a obţine consensul asupra numirii sale în postul de secretar general al NATO.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: