Skip to content
Justitie

Prima reacție a edilului Mihai Chirica după perchezițiile la Primăria Iași: Nu am nicio calitate în dosar

Inquam Photos/Ilona Andrei

Update 11.35

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, spune că perchezițiile DNA efectuate joi la sediul instituției pe care o conduce reprezintă „o acţiune absolut legală”, iar el nu are nu are nicio calitate în acest dosar.

Ce spune Mihai Chirica despre perchezițiile făcute de procurorii DNA la Primăria Iași 

Edilul precizează că acțiunea procurorilor anticorupție ar avea legătură cu o plângere depunsă de un fost consilier local PNL cu privire la un schimb de terenuri. Percheziile ar fi avut loc la Serviciul Patrimoniu şi la Serviciul Cadastru din cadrul Primăriei, a mai spus Chirica.

„Este o acţiune pe care o face DNA Bucureşti privind ridicarea unor documente legate de perioada 2005- 2018, o acţiune absolut legală, care s-a întâmplat din timpul pandemiei. Au cerut nişte documente. Acum au venit să îşi întregească portofoliul de documente pe care le solicită. Sigur că da, sunt primarul în funcţie. Trebuie să le acord tot sprijinul pentru ca lucrurile să meargă aşa cum scrie la lege. Nu am nicio calitate şi nici foarte multe detalii. Sunt hotărâri legate de inventarierile din 2005. Probabil este legat, din ce am putut să remarc, şi de terenul care a făcut obiectul schimbului de laângă Cimitirul Eternitate şi care, se pare, a fost o reclamaţie din interiorul PNL, a unui consilier la vremea respectivă faţă de colegii săi”, a spus Minai Chirica, citat de Agerpres.

————————————————————————————————

O echipă de procurori de la DNA Bucureşti împreună cu ofiţeri judiciarişti şi jandarmi a descins azi dimineaţă, la ora 7.00, la sediul Primăriei Iaşi. Ei sunt veniţi pentru a efectua o percheziţie. Nu se ştie deocamdată care este subiectul percheziţiei si cat de complexa va fi. Surse apropiate anchetei spun ca ar fi vorba despre un schimb de terenuri de pe Eternitate cu Cicoare.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, a spus că probabil este vorba despre terenul de lângă cimitirul Eternitate şi se pare că a fost o reclamaţie din interiorul Partidului Naţional Liberal a unui consilier la vremea respectivă faţă de colegii săi. “Din perspectiva mea, vorbesc ca primar de data aceasta, nu există nici un pericol în instituţie, nu pot să vorbesc despre ce se întămplă în afara instituţiei, nu este rolul meu şi nu am date şi sperăm ca lucrurile să-şi urmeze calea cea mai firească”, a mai spus primarul Chirica.

Surse apropiate anchetei au spus pentru “Ziarul de Iaşi” că se ridică documente de la GIS Cadastru – locul unde se identifica terenurile și de la Cadastru Primăriei Iași

Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanţi ai mass media, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, în cursul anului 2019.

În cursul zilei de 10 iunie 2021, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 11 locaţii situate pe raza judeţului Iaşi, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *