Cât de mult vor fi influențate alegerile prezidențiale de rezultatul celor locale și europarlamentare, cu cine vor vota mai degrabă cei nehotărâți, sau cei dezamăgiți de partidele istorice, ce șanse ar avea Mircea Geoană, aflat acum în topul încrederii oamenilor să devină președintele României – sunt câteva dintre întrebările la care a răspuns Remus Ștefureac, director Inscop Research.
„Vorbim despre persoane care nu votează de regulă cu partidele politice. Nu vin la alegeri parlamentare, nu sunt fani ai partidelor politice, dar vin la alegerile prezidențiale. Sunt jur de 3 milioane de votați, două-trei milioane de votați care vin doar la alegeri prezidențiale. Dintre aceștia, Mircea Geoană îi convinge pe foarte mulți. Este principalul aspirator de voturi din această din această zonă. Și încă o dată așa ne explicăm și scorul său foarte ridicat. Această postură de independent îl ajută în acest context în care s-a acumulat o stare de nemulțumire față de liderii principali, aflați și la guvernare și e un fenomen de erodare în cazul lor. Dar nici dinspre opoziție nu vine nimeni, nu sunt lideri-reper, să spunem. Lideri, care să fie de referință pentru electorat și cumva să contra-balanseze acest raport de forțe. (…) Mircea Geoană are acest ascendent, confirmat și de plasarea sa pe primul loc în topul încrederii. Această teorie este confirmată și de faptul că un alt lider, de data asta lider local, deci neimplicat în politica națională, neimplicat în jocurile de putere de la București, mă refer la Emil Boc, este și el foarte sus în acest clasament al încredere”, a afirmat Remus Ștefureac.
Legat de rezultatele ultimelor sondaje de opinie, care arată că singura soluție a coaliției PNL-PSD ca să câștige alegerile prezidențiale ar fi numirea unui candidat comun, invitatul spune că această ipoteză poate să crească puțin șansele, însă nu în mod obligatoriu.
„Nu în mod obligatoriu, pentru că una este candidatul propriu al partidelor care-și mobilizează bazinul și alta este situația în care avem un candidat comun și nu știm care identitatea lui. Dacă numele candidatului comun este Marcel Ciolacu, electoratul liberal va migra în masă înspre alte zări, fie spre USR fie spre Mircea Geoană. Dacă numele candidatului comun este domnul Ciucă, atunci electoratul PSD va migra, o parte semnificativă, înspre alte zări. Experimentul de la București pe care l-au încercat PSD și PNL a demonstrat că e foarte greu de convins bazinele bazine electorale ale unor partide care ani de zile, până la urmă, aproape 30 de ani, au fost în zone diferite, în tabere diferite. E foarte greu să-i convingi în aproape 100 de zile câte vor fi din momentul încheierii alegerilor europarlamentare și locale până la prezidențiale, să voteze un candidat, un președinte din cealaltă zonă chiar dacă ei guvernează împreună, sigur guvernează pentru stabilitatea țării, pentru binele țării, dar și pentru binele partidelor lor. În fine, dincolo de acest lucru însă, încă o dată e foarte dificil de creat o poveste de succes care să ducă la o mobilizare omogenă a bazinelor acestea, atât de diferite în susținerea unui singur candidat. Deci, scenariul acesta e și el cu semnul întrebării”, a arătat Remus Ștefureac, director Inscop Research, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News